#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Devět varovných příznaků rakoviny plic

Odhalit nádor včas. To je alfa a omega úspěšné léčby rakoviny. Víte, jak včas a bezpečně rozpoznat rakovinu plic?

Je pravda, že u někoho se nemoc projeví, až když je na léčbu pozdě nebo skoro pozdě. Někdy se však hlásí dříve. Nepřehlédněte její signály. Stačí zdánlivě málo – trocha všímavosti. Čemu byste měli věnovat pozornost? 

  1. Neustupující kašel. Může být příznakem virové nebo bakteriální nákazy, ale i rakoviny. Trvá váš kašel déle než 3 týdny? Spěchejte k lékaři. Vůbec při tom nemusíte studovat, jestli je váš kašel suchý, nebo vlhký. Rakovině je to jedno.
  2. Změna podoby kašle. Celý život kašlete přibližně stejně a najednou je něco jinak? Vykašláváte více hlenu, nebo dokonce krev, kašlete i v noci, bolí vás něco, když kašlete? Všímejte si takových věcí, i to vám může zachránit život.
  3. Zhoršení dýchání. Tento příznak může znamenat leccos. Ale je třeba myslet na nádor, který ucpává dolní cesty dýchací. Pokud máte pocit, že nemůžete dobře dýchat, že se nápadně zadýcháváte nebo že je pracné prodechnout, trubte na poplach.
  4. Bolest na hrudi nebo v ramenou, píchání v zádech, vystřelování do krku, to vše může být spojeno s rakovinou plic.
  5. Sípání nebo pískoty v plicích. Mohou být příznakem zúžení dolních cest dýchacích. Ani zde nemusí být příčinou jen rakovina, ale podceňovat tento symptom byste neměli.
  6. Chraptění nebo změny hlasu. Velmi nápadný projev možné rakoviny. Jestliže začne váš hlas znít hlouběji, je hrubý nebo selhává, měli byste navštívit lékaře co nejdříve. Může jít o pouhou infekci, ale také o závažnější věci.
  7. Hubnutí. Jedná se o obecný příznak všech chronických a onkologických onemocnění. Pokud ztrácíte na váze, ubývá vám svalová hmota, prostě jaksi „schnete“, měli byste vyhledat odbornou pomoc dříve, než uschnete docela.
  8. Bolesti v kostech a kloubech. Často znamenají přítomnost degenerativních změn způsobených přibývajícím věkem, ale mohou být zapříčiněny i metastázami – druhotnými ložisky rakoviny. Pokud vás kosti bolí i v noci, měli byste se nechat odborně vyšetřit.
  9. Bolest hlavy a únava mohou mít také tisíc příčin, takže byste neměli hned začít zmatkovat. Spíše si všímejte, jestli vás hlava bolí častěji než dříve, v jiných situacích, bolest jde hůře zahnat apod.

Máte některý nebo některé z těchto příznaků? Nepropadejte panice, ale ani falešnému uspokojení. Každý z těchto projevů může signalizovat něco docela jiného než nádor. Dokonce ani kombinace více symptomů nemusí znamenat, že máte rakovinu. Měli byste si jich ale všímat, nebrat je na lehkou váhu a v odůvodněných případech se raději zajít poradit s lékařem.

(pez)

Zdroj: 

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři