#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Diagnóza rakovina: jak nepodlehnout skepsi a získat sílu k boji

„Máte rakovinu.“ Logickou reakcí na toto sdělení je šok a vzápětí spousta otázek. Přijmout diagnózu není jednoduché a mluvit o ní s okolím je ještě těžší. Mít se na koho obrátit však pomáhá přijmout realitu nemoci a úspěšně absolvovat léčbu.

Pro mnoho lidí s čerstvě zjištěnou rakovinou je obtížné udržet si sebevědomí. V tomto emocionálně složitém období se s diagnózou vyrovnávají různě. Někteří pokračují v dosavadní práci, jiní hledají něco netradičního. Nabízíme osvědčené strategie pro zdárný souboj s nemocí:

  1. Učte se. Zjistěte si o své nemoci co nejvíc seriózních informací z dobrých zdrojů. Získáte lepší kontrolu nad tím, co se s vaším tělem děje.
  2. Neskrývejte své pocity. Řada lidí si myslí, že dávat najevo emoce je projevem slabosti. Ale to je omyl. Nemusíte s druhými o svých pocitech zrovna mluvit. Zkuste si vést deník nebo vyjádřete emoce jinak než slovy. Co třeba malba nebo hudební nástroj?
  3. Dělejte co nejčastěji, co máte rádi. Baví vás vařit? Připravte oblíbené jídlo a pozvěte přátele na oběd. Nebo si udělejte filmový večer a užijte si kouzlo okamžiku. Můžete vyrazit do přírody nebo si naplánovat dovolenou. Volba je na vás.
  4. Cvičte. Poraďte se s lékařem, která cvičení jsou pro vás vhodná. Nic nezkazíte lehkým během, svižnou chůzí, jógou nebo plaváním.
  5. Nezůstávejte sami. Někdy je těžké najít sílu a motivaci k dalšímu životu. V takovém případě se můžete obrátit na sdružení a organizace pacientů s rakovinou. Nebo se zapojte do aktivit místních zájmových spolků. Nebudete se cítit sami a získáte prostor k odreagování a výměně zkušeností.

Oznámení rodině – jak začít?

Než si o diagnóze rakoviny promluvíte se svými nejbližšími, uvědomte si, že jsme jako lidé různí a reagujeme každý jinak. Pro vaše blízké bude oznámení o vážné nemoci jistě stejná rána jako pro vás. Ujistěte je, že navzdory diagnóze a následné léčbě se všemi komplikacemi jste to stále vy. Dejte jim možnost zeptat se na všechno, co je právě v této chvíli v souvislosti s vaším sdělením zajímá.

Možná byste se rádi svěřili, ale máte strach a nevíte, jak na to. Požádejte tedy o pomoc zdravotnického nebo sociálního pracovníka. Tito odborníci často řeší podobné nelehké situace a vědí, jak vám a vašim nejbližším pomoci. Nejčastěji se naplánuje rodinné sezení, na kterém mají všichni členové rodiny možnost vzájemně si sdělit, co je trápí. Všichni dohromady pak můžete naplánovat další postup a stanovit si společné cíle.  

(žij)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři