#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Hlídejte si, co jíte. Strava vám pomůže zvládnout boj proti nádoru

Pokud zrovna podstupujete léčbu nádorového onemocnění, můžete udělat něco proto, abyste se cítili co nejlépe. Jak? Velmi záleží na stravě.

Pokud zrovna podstupujete léčbu nádorového onemocnění, můžete udělat něco proto, abyste se cítili co nejlépe. Jak? Velmi záleží na stravě. To, co budete v tuto dobu jíst, ovlivní úroveň vaší energie a průběh chemoterapie více, než si myslíte.

Samotná přítomnost onemocnění ovlivní stav organismu negativně. Když přičteme chemoterapii a ozařování, je jasné, že vše klade na organismus zvýšené nároky. Naše tělo potřebuje správnou výživu s dostatkem živin, vitamínů a antioxidantů.

Tipy, které vám pomohou zlepšit chuť k jídlu, úroveň výživy a to, jak se budete během léčby cítit:

  • Bojujte s nechutí k jídlu. Je pravděpodobné, že během chemoterapie na jídlo nebudete mít chuť. Je proto třeba najít ta jídla, která vám budou vyhovovat. Karbohydráty jsou jedněmi z těch, které jsou dobře stravitelné. Proto je vhodné do jídelníčku zařadit cereálie, toasty s mandlovým či oříškovým máslem či placky s pastou ze zeleniny a luštěnin. Dobře se snáší i jogurt a rozmixované polévky.
  • Přijímejte dostatek tekutin. Zvracení a průjem mohou způsobit dehydrataci organismu. Proto přes den pijte hodně vody. Je možné ji ochutit citronovou či jinou ovocnou šťávou. Vyhýbejte se těm, které obsahují umělá barviva a konzervační látky. Nevhodná je káva a alkohol. Pít se nedoporučuje ve velkém množství ani zelený či bílý čaj, který obsahuje antioxidanty. Ty totiž mohou negativně ovlivňovat efekt chemoterapie.
  • Zmírněte průjem. Vyvarování se mastného jídla, smažených hranolků či masa, přeslazených nápojů či ovocných džusů vám pomůže ovlivnit zažívání a vylučování. Dobře vám může udělat vločková kaše, ovoce bez slupky a například sladké brambory.
  • Do stravy zahrňte výživové doplňky. Mohou být například v podobě speciálních nápojů. Pokud je příjem potravy nedostatečný, pomohou dodat potřebné vitamíny a bílkoviny. Existují v několika příchutích a přidávat je můžete i do některých jídel. Výsledkem je vyšší nutriční hodnota jídla. Svým balením jsou vhodné i na cesty. Zakoupíte je v lékárně.
  • Zažeňte pocit na zvracení. Místo horkých jídel zkuste do jídelníčku zařadit studená. Pomoci může zázvorový kořen. Nastrouhat ho můžete čerstvý třeba do peprmintového čaje. K dostání je sušený či zkrystalizovaný ke žvýkání.
  • Kontaktujte dietní sestru či nutričního terapeuta. Pomůže vám sestavit jídelníček a zodpovědět otázky ohledně příjmu potravy.

(skl)

Zdroj: www.webmd.com

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři