#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

I život s jednou ledvinou může být normální

Dozvěděli jste se, že je potřebné odstranění jedné z vašich ledvin? Pak pro to mají lékaři pádný důvod. Podstoupit operaci a veškeré náležitosti s ní spojené sice nemusí být zrovna příjemné, ale kvůli celkovému zdraví je nutné vydržet. Navíc i s jedinou ledvinou lze žít bez potíží.

Jak probíhá operace  

Odebrání ledviny se provádí v celkové anestezii. Během výkonu leží pacient na zádech. Před operací je obvykle zavedena močová cévka, což je bezbolestná procedura trvající několik vteřin. Zákrok může proběhnout několika způsoby.

  • Otevřená operace – provádí se řez břišní stěnou, nejčastěji pod žeberním obloukem.
  • Laparoskopický výkon – odehrává se prostřednictvím několika malých řezů v břišní stěně, kterými se protáhnou speciální nástroje a operuje se uvnitř jinak uzavřeného břicha. Odstraňovaná tkáň se vyjme jednou z ranek, která se v případě potřeby trochu zvětší. Velký řez břišní stěnou se zde nedělá, proto bývá rekonvalescence rychlejší.
  • Laparoskopie za pomoci robota – i tak lze ledvinu odstranit, pokud má dané pracoviště tuto technologii k dispozici.

Společná volba 

O způsobu provedení operace byste měli rozhodnout společně s lékařem. Každý postup má své plusy i minusy a je více nebo méně vhodný v různých případech. Například při odstraňování velkého nádoru nebo celé ledviny může být laparoskopická metoda příliš riskantní. Nechte si proto vše vysvětlit a respektujte názor lékaře, který má s těmito věcmi zkušenosti. Lišit se může i rozsah operace – buď se odstraní celá ledvina, nebo pouze její část. O rozsahu výkonu obvykle pacient rozhodnout nemůže, protože ho určuje míra postižení ledviny chorobným procesem.

Důležitý je relax i pohyb 

Délka hospitalizace závisí na:

  • typu operace,
  • celkovém zdraví nemocného,
  • průběhu pooperačního období,
  • zvyklostech pracoviště.

Močová cévka by měla být odstraněna během několika málo dní, pokud vše půjde bez komplikací. Po návratu domů bude nutné, abyste se po nějakou dobu šetřili, jako po každé operaci. Hojení vyžaduje pestrou lehkou stravu, odpočinek, ale také to, abyste se vraceli zpět do normálu spolu s pohybem. 

Zevrubná kontrola

Vyjmutá tkáň podstoupí histologické vyšetření. Pokud je přítomen nádor, je nutné zjistit, o jaký typ tumoru se jedná a zda je odstraněn celý včetně okrajů. Lékař vás o tom pravděpodobně bude informovat ještě během hospitalizace nebo při kontrole. Z dalších vyšetření je také třeba ověřit, jak si vede zbylá ledvina. Pokud je zdravá, je velmi pravděpodobné, že zvládne pracovat za dvě. Dodržování zdravého životního stylu ledvinu podpoří a snížení příjmu bílkovin a soli jí usnadní práci.

(pez)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři