#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jaké jsou varovné příznaky rakoviny prsu

Rakovina prsu může mít různé projevy – od nenápadných změn na kůži přes deformity či bulky na prsu až po výtok nebo mokvání. Víte, na co byste se v rámci prevence měly zaměřit?

Rakovina prsu patří k nejčastějším nádorovým nemocem u žen, ročně jí jen v České republice onemocní přes 6 000 žen. Nevyhýbá se ani mužům, ale u žen ji vídáme výrazně častěji. U jednotlivých osob může mít různé projevy. V některých případech však může být i zcela bezpříznaková. Mezi vůbec nejčastější symptomy patří bulky v prsou nebo podpaží, dalšími častými příznaky mohou být kožní změny, bolest nebo výtok z bradavky.

Příznaky rakoviny prsu

Rakovina prsu se projevuje nejčastěji následujícími příznaky:

  • Bulka v prsu nebo podpaží: Tento příznak bývá často prvním projevem rakoviny prsu.
  • Bolest v prsu: Bulky v prsu bývají obvykle nebolestivé. V některých případech však ženy mohou pozorovat i bolesti, nejčastěji bodavého charakteru. Bolesti v prsu se nicméně objevují i v rámci normálního menstruačního cyklu nebo v důsledku cyst. Pokud ale bolest s menstruačním cyklem nesouvisí, měla by se žena nechat vyšetřit lékařem.
  • Změny tvaru prsu: Nádor prsu se může projevit také změnou velikosti celého prsu, jeho tvaru, povrchovými změnami nebo odlišnou teplotou. Nicméně pokud je nesouměrnost prsů či jejich rozdílná velikost neměnná, jedná se o normální jev, který nevyžaduje léčbu.
  • Kožní změny: Může se jednat o barevné či plošné změny prsu, případně vtažení či vyklenutí kůže. Při otoku prsu může být kůže také změněna – v těchto případech bývá napnutá a lesklá, případně může mít i vzhled pomerančové kůže.
  • Změny na bradavce: Jedná se například o vtažení bradavky nebo vznik ďolíčků, rakovina může být doprovázena i pálením, bolestmi či svěděním v oblasti bradavek. Vtahování bradavky může být i vrozené, způsobené úrazem nebo zánětem. Pokud se však objeví nově v dospělosti, jedná se o varovný příznak.
  • Mokvání či výtok: Sekrece z bradavky může mít různý charakter – výtok může být čirý, krvavý i jinak zbarvený. Mléčná sekrece mimo dobu kojení může mít více příčin, mj. ji někdy způsobuje i užívání hormonální antikoncepce, marihuany či některých antidepresiv. Ekzém na dvorcích může být také příznakem nádoru a zasluhuje další odborné vyšetření.
  • Otok v podpaží či v okolí klíční kosti: Pokud se rakovina prsu rozšíří i do lymfatických uzlin, může způsobit otok v této oblasti. K otokům může dojít i v takovém stadiu, kdy ještě není cítit žádná bulka.

Jak na samovyšetřování prsů

Každá žena by si měla vyšetřovat prsy alespoň jednou měsíčně. Nejvhodnějším obdobím pro samovyšetřování je po ukončení menstruace. Pokud žena nemenstruuje, měla by si ideálně stanovit nějaké pravidelné datum v měsíci. Při vlastním vyšetření se kombinuje vyšetření zrakem a pohmatem. Postup při samovyšetřování prsů u žen je následující:

  1. V dobře osvětlené místnosti se žena vysvlékne do půl těla a postaví se před zrcadlo tak, aby dobře viděla oba prsy i oblast pod nimi. Následně pozoruje oba prsy zepředu i z boku – sleduje změnu velikosti a tvaru a změny na kůži. Neměla by zapomenout ani na oblasti dvorců a bradavek.
  2. Následně žena zvedá obě paže podél těla a sleduje, zda se oba prsy zvedají a klesají souměrně s pohybem paží.
  3. Poté by mělo následovat vyšetření pohmatem. Nejvhodnější poloha pro toto vyšetření je vleže na zádech. Žena má položenou jednu ruku pod hlavou a druhou rukou prohmatává prs na této podložené straně. Neměla by opomenout žádné místo a vyšetřit celý prs včetně dvorce i podpažní oblasti. Následně se paže vymění a žena stejným způsobem prohmatá i druhostranný prs. Pohmatové vyšetření je možné provádět i během sprchování či koupele – ruce totiž po vlhké pokožce lépe kloužou.
  4. Při nálezu nějakého útvaru je vhodné si místo zapamatovat a nějak jej popsat. Pokud si žena není při vyšetření jistá, může ho pro kontrolu s odstupem krátkého času několikrát zopakovat, zda nález zůstává stejný.

Při podezřelém viditelném nebo pohmatovém nálezu by se žena měla obrátit na odborníka – ideálně gynekologa či praktického lékaře. Pokud on shledá nález podezřelým, odešle pacientku k dalším vyšetřením. Důležité je myslet na prevenci, nezanedbávat samovyšetřování a nevyčkávat dlouho s konzultací odborníka. Čím dříve se případně diagnostikovaný nádor začne léčit, tím větší má terapie úspěch.

(viv)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři