#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Jste nekuřáci? I tak může rakovina plic zaútočit

Kuřáci vědí, že si svým zlozvykem zvyšují riziko onemocnění rakovinou plic. To, že nekouříte, ale neznamená, že vás tato těžká choroba nemůže potkat.

Kuřáci vědí, že si svým zlozvykem zvyšují riziko onemocnění rakovinou plic. To, že nekouříte, ale neznamená, že vás tato těžká choroba nemůže potkat. Proto buďte vnímaví a první příznaky, jako je chronický kašel, problémy s dýcháním, bolest na hrudi či vykašlávání krve, ihned konzultujte s lékařem.

Rizika kolem nás

Tabákový kouř je hlavním faktorem pro vznik rakoviny plic, ale je potřeba mít na paměti i další možná nebezpečí. Výčet těch nejzávažnějších vám teď nabízíme. 

  1. Pasivní kouření. Vy sice cigaretám neholdujete, ale pohybujete se v prostředí, kde kouří členové rodiny nebo kolegové v práci? Pak máte o 24 % vyšší riziko vzniku rakoviny plic než jiní nekuřáci. V dnešní době se už o rizicích pasivního kouření dobře ví. Proto pokud se vám nepodaří přesvědčit své okolí o škodlivosti tabáku, zakažte alespoň tuto kratochvíli ve svém bytě či kanceláři. Chráníte tak sebe i ostatní.
  2. Radon. Jde o přirozeně se vyskytující plyn, který se uvolňuje při rozpadu uranu. Je především v podzemí, ale pokud váš dům nemá dostatečnou izolaci, může se v překvapivě vysokém množství objevit i v obytných prostorách. Radon je bezbarvý a bez zápachu, ale jeho množství je snadné zjistit speciálními měřidly.
  3. Azbest. V minulosti se široce využíval jako tepelná a zvuková izolace. Nebezpečí tkví v jeho uvolněných mikrovláknech. Ta když se dostanou do vzduchu a člověk je vdechne do plic, nerozkládají se a zůstanou tam celoživotně. Azbest je karcinogenní a v okolí vláken v plicní tkáni tak může docházet k rakovinnému bujení. V dnešní době je používání azbestu v České republice regulováno a omezeno, ale ve starých budovách lze tento izolační materiál stále ještě objevit.
  4. Dědičnost. Jako u mnoha dalších onemocnění i u rakoviny plic je riziko vzniku vyšší, pokud se tato choroba vyskytuje v rodině. Čím více příbuzných ji má, tím se nebezpečí zvětšuje.
  5. Znečištěné ovzduší. Zplodiny vznikající dopravou, elektrárnami a továrnami jsou rizikové, proto je rakovina plic častější u lidí žijících ve městě nebo v blízkosti velkých podniků. Odborníci se domnívají, že život ve znečištěném prostředí je stejným rizikem jako pasivní kouření.

Rakovina v počátečních stadiích je v dnešní době většinou dobře léčitelná. I když vás neohrožuje žádný z rizikových faktorů, neznamená to, že se u vás onemocnění nemůže vyskytnout. I při sebemenším podezření je proto vždy vhodné nechat se co nejdříve vyšetřit.

(vesa)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři