#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když jídlo pomáhá cítit se lépe

Každé nádorové onemocnění je velmi náročné nejen fyzicky, ale také psychicky. Jednou z cest, která nám pomůže udržet si v průběhu nemoci stabilní náladu a vyhnout se depresím, může být změna našich stravovacích zvyklostí.

Každé nádorové onemocnění je velmi náročné nejen fyzicky, ale také psychicky. Jednou z cest, která nám pomůže udržet si v průběhu nemoci stabilní náladu a vyhnout se depresím, může být změna našich stravovacích zvyklostí. Zařazujte do svého jídelníčku co nejčastěji potraviny, které svědčí vašemu tělu a jejichž příznivý účinek se projeví i na vaší psychice.

Šest druhů potravin, které vám pomohou cítit se lépe

  1. Potraviny s vitamínem B12 a kyselinu listovou – podle odborníků nás tyto dva vitamíny pomáhají chránit před nemocemi centrálního nervového systému, před poruchami nálady a demencí. Pokud chcete přijmout oba tyto vitamíny ve větším množství najednou, zařaďte do jídelníčku například fazole s hovězím masem, zelený salát s kuřecím masem nebo uzeného lososa s brokolicí.
  2. Čerstvé ovoce a zelenina – čerstvé ovoce a zelenina jsou přímo nacpané výživnými látkami a prospěšnými vitamíny. Lidé, kteří jedí hodně ovoce a zeleniny, se cítí zdravější, a čím více čerstvé stravy do jídelníčku zařadíte, tím lépe.
  3. Jídlo bohaté na selen – selen je důležitý minerál a zároveň patří mezi antioxidanty, to znamená, že naše tělo zbavuje volných kyslíkových radikálů. Některé studie přitom ukázaly, že zvýšené množství kyslíkových radikálů je především u starších lidí spojené s projevy mírné deprese. Mezi potraviny bohaté na selen patří celozrnné výrobky, hnědá neloupaná rýže, libové maso, fazole nebo listová zelenina.
  4. Ryby – před depresí nás pomáhají chránit také ryby, především mořské ryby s vyšším obsahem tuku, jako je například losos, sardinky nebo tuňák. Aby měl příjem ryb nějaký znatelný účinek, měli bychom je do svého jídelníčku zařazovat vícekrát týdně.
  5. Potraviny s obsahem vitamínu D – u řady lidí mají příznivý vliv na jejich náladu hřejivé sluneční paprsky a je to právě slunce, které našemu tělu umožňuje vytvářet si dostatek vitamínu D. Když je slunce nedostatek, můžeme vitamín D najít třeba v mořských rybách, játrech, tučnějších sýrech nebo vaječném žloutku.
  6. Čokoláda – kromě výše uvedených „zdravých“ jídel si každý den dopřejte trochu kvalitní tmavé čokolády. Hořká čokoláda podporuje uvolňování endorfinů, čímž zlepšuje náladu, ale má i další příznivé účinky – snižuje krevní tlak a pomáhá bránit vzniku srdečních onemocnění.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři