#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Když se rakovina vrátí, existuje šance na uzdravení?

Ani po vyléčení nemá část pacientů nad zhoubným bujením definitivně vyhráno. Za čas může být rakovina zpět – občas v nové, ještě zákeřnější podobě. Nelze než pustit se znovu do boje.

Rakovina se může opět objevit, když v těle i po úspěšné léčbě zůstanou některé rakovinové buňky. Časem se tyto buňky pomnoží a narostou dostatečně velké, aby vytvořily nový nádor a příznaky typické pro daný typ rakoviny. Kdy a kde se zhoubné bujení znovu objeví, závisí také na druhu rakoviny. Například u nádoru ledvin lékaři vědí, že se metastáza nejčastěji vytvoří v játrech, kostech, mozku nebo v plicích. Návrat rakoviny se uskutečňuje podle následujících vzorců:

  • ve stejné části těla jako primární rakovina – jako tzv. lokální recidiva,
  • v blízkosti místa, kde bylo lokalizováno prvotní zhoubné bujení – tzv. regionální recidiva,
  • v jiné části těla jako metastáza (vzdálené dceřiné rakovinové ložisko).

Metastáza – starý nádor v novém

I když se nový útvar vytvoří v jiné lokalitě než nádor původní, stále nese název po místě, kde rakovina začala. Pokud se třeba rakovina prsu vzdáleně objeví v játrech, stále se nazývá rakovina prsu, nikoliv jater. Lékaři ji označují jako metastatický karcinom prsu. Proč? Nový nádor se totiž skládá z rakovinových buněk prsu, které se rozšířily až do plic.

Další kolo

Po vyléčení původního nádoru obdržíte od svého lékaře plán následné péče. Ten zahrnuje pravidelné kontroly u odborníků, včetně krevních testů a speciálních vyšetření (např. CT). Když prohlídky odhalí návrat rakoviny, lékař s vámi probere všechny možnosti léčby s cílem najít pro vás tu nejlepší. Celková prognóza (výhled) se liší případ od případu. Mnohdy je možné i nově vzniklé nádory zcela vyléčit. U jiných lze růst alespoň zpomalit. V dnešní době se stále vyvíjejí nové a nové léky, které dokážou mírnit bolesti i další příznaky. Tím pomáhají nemocným žít déle a kvalitněji.

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři