#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Klokaní krém“ léčí rakovinu kůže

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou slunečním zářením. Australští a rakouští vědci se snaží porozumět tomu, jak přesně některá zvířata, konkrétně klokani, opravují svou DNA v kožních buňkách. Najde se způsob, jak rakovině předejít?

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou slunečním zářením. Australští a rakouští vědci se snaží porozumět tomu, jak přesně některá zvířata, konkrétně klokani, opravují svou DNA v kožních buňkách. Doufají totiž, že jim porozumění těmto procesům umožní najít způsob, jak předcházet rakovině kůže u lidí.

Klokaní enzymy v lidských službách

Vědci se zaměřili na enzym, který je obsažen v kůži klokanů a mnoha jiných organismů, bohužel však ne člověka. Tento enzym využívají zvířata k tomu, aby opravila chyby v genetické informaci, jež na ní napáchaly silné sluneční paprsky. Právě poškozená DNA, molekula nesoucí genetickou informaci, je totiž zodpovědná za vznik rakoviny kůže.

V Austrálii je problém rakoviny kůže velmi palčivý, každý rok je tam toto onemocnění diagnostikováno u více než 400 tisíc lidí. Také proto vědci již delší dobu hledají „zázračný krém“, který by si nanesl na kůži každý člověk, jenž hodlá strávit den na přímém slunci. Látky obsažené v tomto krému by pak měly za úkol opravovat všechna poškození, která na kůži během dne napáchá škodlivé ultrafialové záření.

Rakovině kůže se vyplatí předcházet

Rakovina kůže je jedním z nejnebezpečnějších a poměrně běžných druhů rakoviny, které se nesnadno léčí. Úmrtnost na rakovinu kůže neboli zhoubný melanom je velmi vysoká. Odhaduje se, že za přinejmenším dvě třetiny případů zhoubného melanomu je zodpovědné právě sluneční záření a poškození, které vyvolává v kožních buňkách. Právě proto, že rakovina kůže je velmi agresivní a špatně se léčí, snaží se vědci najít způsob, jak tomuto onemocnění spolehlivě předcházet.

Australští vědci provádějí své pokusy na klokanech, které vystavují UV záření. Tím se v klokaní kůži nastartují opravné procesy, které by v budoucnu mohly stejnou funkci plnit také u lidí. Konečný produkt těchto pokusů, zázračný preventivní krém proti slunci, je však zatím jen v hlavách výzkumníků, proto své „obyčejné“ ochranné krémy budeme ještě nějakou dobu potřebovat.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři