#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Komu hrozí rakovina prsu a jak ji odhalit včas?

Rakovina prsu je nejčastější nádorové onemocnění žen. Předejít jejímu rozvoji nebo neblahým důsledkům můžete samovyšetřováním prsů a také důkladnou informovaností o tomto nádorovém onemocnění. Je prostě potřeba vědět, jakých varovných signálů si všímat a také jaké riziko hrozí konkrétně vám.

Minimálně jednou za měsíc, ideálně 2–3 dny po skončení menstruačního krvácení, by každá žena měla věnovat pár minut samovyšetření prsou a přilehlých mízních uzlin v podpaží. Změny, které objeví, mohou být včasným varováním a tím pádem i prvním krokem k úspěšné léčbě a úplnému uzdravení. Na přítomnost nádoru mohou upozornit:

  • bulka v prsu,
  • změny ve velikosti, tvaru či vzhledu prsu,
  • změna struktury kůže prsu, např. „pomerančová“ kůže či vtahování kůže,
  • nově vzniklé vpáčení bradavky,
  • výtok z bradavky, zejména jednostranný,
  • olupování či šupinatění prsního dvorce či kůže prsu,
  • začervenání prsu – může znamenat zánět nebo speciální typ rakoviny, tzv. zánětlivý karcinom prsu.

Okamžitě k lékaři byste měla spěchat zejména v případě, že v prsu nahmatáte bulku. I když jste třeba zrovna absolvovala mamografické vyšetření s normálním nálezem.

Proces nádorového bujení začíná nadměrným dělením a růstem některých změněných buněk prsní žlázy. Tyto „zvrhlé“ buňky se dělí rychleji než jejich normální kolegyně a postupně se hromadí – až do vytvoření bulky či nádorové masy. Tyto buňky se pak mohou rozšiřovat do celého těla a zakládat vzdálené, druhotné nádory – metastázy.

Je rakovina prsu dědičná?

Příčiny rakoviny prsu zatím nejsou zcela zřejmé. Lékaři odhadují, že asi 5–10 % případů souvisí s genovou mutací (změnou), která je předávána z generace na generaci a je příčinou rodinného výskytu rakoviny prsu. Tyto geny byly jednoznačně popsány. Ty nejběžnější se nazývají BRCA1 a BRCA2. Změny obou těchto genů zvyšují riziko rozvoje nádorového onemocnění prsu a také vaječníků.

Pokud se ve vaší rodině vyskytly případy rakoviny prsu, lékař může doporučit vyšetření krve, které pomáhá odhalit specifické mutace v genech BRCA. Zvažte také, zda nenavštívit klinického genetika, se kterým můžete probrat možnosti, přínosy a rizika případných dalších genetických vyšetření.

Onemocním?

Rozvoj rakoviny prsu nemůžeme „svádět“ na jedinou příčinu. Na vzniku nádorového bujení v prsu se s vysokou pravděpodobností podílí pestrý mix mnoha vlivů a faktorů. Některé z nich působí u konkrétního člověka silněji, jiné jsou slabší. To je také důvod, proč některé ženy s vysokým rizikem nikdy neonemocní, zatímco u jiných žen s nízkým rizikem se rakovina rozvine. Nebezpečí rozvoje nádoru prsu se odvíjí od hormonálního stavu, vlivů okolního prostředí i životního stylu.

Mezi rizikové faktory zvyšující pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu patří:

  1. vyšší věk, obezita,
  2. onemocnění rakovinou prsu v minulosti, 
  3. karcinom prsu v rodině, především jeho výskyt v mladém věku,
  4. přítomnost genů „pro rakovinu prsu“,
  5. vystavení radiaci (ozařování) v oblasti hrudníku, hlavně během dětství nebo časné dospělosti,
  6. časný nástup menstruace (před 12. rokem života),
  7. pozdní menopauza (zastavení menstruačního krvácení), 
  8. léčebné užívání hormonů po menopauze,
  9. bezdětnost nebo narození prvního dítěte po 30. roce života,
  10. nadměrné pití alkoholu.

(cean)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři