#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Konečně! Lék, který rakovině účinně brání v existenci

Velkým přelomem v historii boje s rakovinou bylo zavedení cílené léčby. Protinádorové léky z této skupiny dokážou přesně mířit pouze na nebezpečné, rakovinné buňky. Jak ale může molekula léku poznat, která buňka je ta „špatná“?

Obrana na více frontách 

Do skupiny látek, které označujeme jako cílená nebo také biologická léčiva, patří i sunitinib. Využívá se při léčbě rakoviny ledvin a některých nádorů trávicí soustavy. Jeho působení je založeno na dvou základních principech.

  • Prvním je blokáda působení růstových faktorů, které podporují buňku v růstu a dělení.
  • Druhým je zabránění tvorby nových cév, které by rakovinné buňky zásobovaly živinami a kyslíkem.

Jako porouchané zámky 

Jak přesně sunitinib funguje? Jeho molekuly se umí navázat na různé typy receptorů, které jsou zodpovědné za buněčné dělení a novotvorbu cév. Celou situaci si lze představit jako odemykání zámku. Pokud zapadne molekula růstového faktoru do receptoru jako klíč do zámku, dostane buňka signál k růstu. Při rakovinném bujení dochází k tomu, že se tvoří příliš mnoho klíčů nebo se zámky otevírají zcela samovolně. V obou případech je výsledkem nadměrný růst a dělení buněk. Sunitinib představuje paklíč, který tyto zámky znehodnotí a zabrání tak buňkám opatřeným těmito zámky dál nekontrolovatelně růst a množit se. 

Zvracení ihned konzultujte!

Lék se užívá každý den ve stejnou dobu, nezáleží, zda před jídlem, či po jídle. Aplikace trvá tak dlouho, dokud pomáhá zastavit růst nádoru. Lékařem nastavený léčebný režim se nicméně může lišit, je proto důležité dodržovat jeho pokyny. Mezi nejdůležitější obecné zásady užívání sunitinibu patří tyto:

  • Zapomenete-li tabletu užít, vezměte si ji hned, jakmile si vzpomenete. Pokud už se ovšem blíží čas, kdy ji berete normálně, nepolykejte dvojitou dávku.
  • Uchovávejte tablety v původním balení.
  • Mějte lék mimo dosah dětí.
  • Nechte si včas napsat nové balení, nečekejte na poslední chvíli.
  • Nepoužité tablety vraťte po ukončení léčby do lékárny.
  • Pokud jste po užití preparátu zvraceli, poraďte se telefonicky se svým lékařem. Neberte další dávku bez porady s odborníkem!

Čemu se při užívání sunitinibu musíte opravdu vyhnout, je grepový džus. Ten totiž dokáže významně ovlivnit schopnost lidského organismus zpracovávat podané léčivé látky. Účinky sunitinibu mohou ovlivňovat i jiné léky, včetně volně prodejných. Před zahájením terapie proto proberte s lékařem vhodnost jejich užívání.

(marz) 

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři