#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kuřáci, máte spočítány své „krabičkoroky“?

Cigaretový dým škodí i v docela malých dávkách. Ničí zdraví jak samotným kuřákům, tak nekuřákům pohybujícím se v jejich okolí. Riziko vzniku nádoru plic pak roste s celkovou dobou kouření a počtem vykouřených cigaret, takzvanými krabičkoroky.

V tabákovém kouři se nachází více než 7000 chemických látek. Z 250 přítomných škodlivin jich asi 70 způsobuje rakovinu. Vědci zjistili, že kouření poškozuje téměř každý tělesný orgán a způsobuje celou řadu onemocnění. Nejvíce se však v souvislosti s tímto zlozvykem hovoří o vzniku rakovinového bujení, obzvláště karcinomu plic.

Začněte počítat

Platí, že s celkovou dobou kouření a počtem vykouřených cigaret za den riziko vzniku nádoru plic roste. Kvůli sjednocení přišli odborníci s nápadem vytvořit číselnou hodnotu, která vyjadřuje celoživotní vystavení se (expozici) tabáku. Označuje se slovem „krabičkorok“. Jeden krabičkorok je definován jako 20 vykouřených cigaret (tedy 1 krabička) denně po dobu jednoho roku. Návyky jednotlivých kuřáků se však v průběhu let mění. Aby si každý mohl spočítat skóre krabičkoroků, může použít třeba kalkulačku na internetových stránkách http://www.smokingpackyears.com/ (krabičkorok = pack year.)

10 tipů, jak se zbavit cigaret

S počtem krabičkoroků roste i riziko zhoubného bujení, proto není na skoncování s kouřením nikdy pozdě. Jak na to?

  1. Myslete pozitivně. Nenechte se odradit případnými předchozími neúspěšnými pokusy. Zkoušejte to znovu.
  2. Stanovte den D. Rozhodněte o přesném datu, kdy to definitivně típnete, a snažte se ho dodržet.
  3. Zvolte vhodný jídelníček. Míváte chuť si po večeři zapálit? Vědci zjistili, že po vegetariánském jídle kuřákům cigareta nechutná. Místo obvyklého steaku si proto raději dejte třeba sýrovou pizzu.
  4. Pijte vodu a džusy. Studie ukázaly, že šumivé nápoje, alkohol, čaj, káva a coca-cola si s cigaretami rozumějí. Dávejte proto přednost vodě, džusu nebo rajčatové šťávě, které snižují potřebu si zapálit.
  5. Eliminujte toužení. Stává se vám, že po první skleničce alkoholu dostanete chuť si zakouřit? Vytvořte si strategie, jak tomuto pokušení odolat.
  6. Sežeňte si podporovatele. Požádejte o pomoc svého praktického lékaře, který vás jistě podpoří. Oslovte přátele a rodinné příslušníky, kteří kouří. Navrhněte jim společné odvykání.
  7. Hýbejte se. Podle vědeckých studií už fyzická aktivita trvající pouhých 5 minut snižuje chuť si zapálit.
  8. Obklopte se nekuřáky. Lidé, kterým tabák nic neříká, vám cigarety nabízet nebudou.
  9. Zaměstnejte ruce i ústa. Možná jste zvyklí v prstech nebo mezi rty svírat cigaretu. K dispozici jsou různé náhražky. Když je použijete, znásobíte své šance na úspěch. 
  10. Sepište si seznam důvodů, proč nekouřit. Motivace je základ. U někoho může být hlavním důvodem zdraví, u jiného děti nebo nový životní partner, kterému cigaretový kouř nevoní.

(hah)

Zdroje:
www.cancer.gov
www.ncbi.nlm.nih.gov
www.nhs.uk
http://www.smokingpackyears.com/

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři