#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Kvasinky by mohly pomoci v boji proti rakovině

Že jsou kvasinky důležité pro výrobu kynutého pečiva nebo třeba piva, to všichni víme. Ale že by se jimi dala léčit i rakovina? S touto myšlenkou si již dlouho pohrává americký vědec schopný prosazovat neotřelé nápady.

Že jsou kvasinky důležité pro výrobu kynutého pečiva nebo třeba piva, to všichni víme. Ale že by se jimi dala léčit i rakovina? S touto myšlenkou si již dlouho pohrává americký vědec schopný prosazovat neotřelé nápady.

Přírodní léčba rakoviny

„Nepatogenní kvasinky jsou slibný a zcela přirozený způsob léčby rakoviny,“ tvrdí výzkumníci a snaží se tak přilákat pozornost ke svým experimentům s pekařským droždím. Avšak posměch dost možná není na místě. Jak vlastně odborníci připadli na tuto poměrně originální myšlenku? Již více než dvě desetiletí se doktor Mamdooh Ghoneum z Charles Drew University snaží prosadit a zpopularizovat ideu, že nádorové buňky propadají řízené sebedestrukci (takzvané apoptóze), pokud jsou vystaveny působení byť i malého množství kvasinek. V letošním roce tuto teorii se svým týmem prezentoval na konferenci věnované mechanismům buněčné smrti pořádané v San Diegu.

Kvasinky prý dokážou otrávit nádorové buňky

Doktor Ghoneum ve svých experimentech vystavuje různé nádorové buňky kvasinkám. Podle jeho slov mají nádorové buňky snahu kvasinky pohlcovat (fagocytovat), avšak právě to se pro ně stává osudným. Po pozření určitého množství kvasinek prý nádorová buňka záhy umírá. Podobným způsobem již neortodoxní vědec otestoval nádorové buňky z prsu, jazyka, tlustého střeva a kůže.

Nedostatkem sebevědomí rozhodně netrpí

K veřejné prezentaci tak divoké myšlenky, jako je léčba nádorů kvasinkami, je jistě potřeba pořádná dávka odvahy. Sebevědomí však určitě není pro doktora Ghoneum nedostatkovým zbožím. Podle svých vlastních slov naprosto nepochybuje o tom, že je pouze malý krok od odhalení tajemství, proč nádorové buňky po styku s kvasinkami umírají. Avšak u buněk pěstovaných v laboratoři nezvyklé experimenty nekončí.

V dalších experimentech Ghoneum injikoval kvasinky přímo do nitra zhoubných nádorů pokusných myší a výsledkem prý bylo zmenšení velikosti nádoru. V současné době již tento samorostlý odborník pomýšlí na klinické studie, které by měly prokázat bezpečnost a účinnost kvasinkové léčby stejně jako určit dávkování nutné pro lidské pacienty.

Přestože práce původem egyptského vědce může vypadat na první pohled podivně až směšně, výsledky jeho experimentů byly zopakovány i v dalších laboratořích a existuje nemálo dalších odborníků, kteří je berou skutečně vážně. Je tedy docela dobře možné, že o kvasinkách ještě v budoucnu uslyšíme, a to nejen v souvislosti s pivem a pekařským droždím.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři