Ledvinová kolika: může ji vyvolat kámen, ale i nádor ledviny

Kdo ji jednou zažil, nikdy na ni nezapomene. Ledvinová kolika patří k nejbolestivějším zážitkům vůbec. Příčin jejího vzniku je více. Jednou z nejzávažnějších může být nádor ledviny.

Renální kolika je prudká, šokující bolest v bederní krajině. Vzniká náhle a nečekaně a vystřeluje podél močovodu do třísla, u mužů dál směrem do šourku, u žen k zevnímu genitálu.

Koliku způsobuje blokáda odtoku moči v přechodu mezi ledvinnou pánvičkou a močovodem nebo v průběhu močovodu. Mezi příčiny blokády patří:

  • ledvinový kámen (konkrement),
  • krevní sraženina (koagulum) při nádoru ledvin,
  • odumřelá (nekrotická) tkáň ledviny při jiných chorobách tohoto orgánu.

Bolest bývá vyprovokována zánětlivým drážděním sliznice, ale mohou se na ní podílet i jiné podněty.

Renální kolika nejčastěji doprovází urolitiázu, což je onemocnění charakterizované přítomností ledvinových kamenů v močových cestách. Odhaduje se, že v České republice tímto onemocněním trpí 0,5–6 % obyvatel. Vrchol výskytu ledvinových kamenů spadá mezi 40. a 60. rok života. Muži jsou postiženi častěji než ženy.

Jak se kolika pozná a léčí

Kolika má i jiné příznaky než náhlou silnou bolest vystřelující do třísla nebo boku. Jsou to:

  • krev v moči,
  • nepříjemné pocity, neklid a nervozita,
  • horečka nad 38 °C,
  • zimnice,
  • nevolnost se zvracením nebo bez něj,
  • polakisurie (časté nucení na močení provázené vymočením pouze malého množství moči).

Léčba ledvinových kamenů a ledvinové koliky závisí na typu a velikosti kamenů. Zahrnuje tišení bolesti a odstranění kamenů. Malé kameny mohou vyjít z těla ven samy, zvlášť když budete pít hodně vody. V závislosti na chemickém složení konkrementu může lékař předepsat řadu léků. Ve výjimečných případech je k odstranění kamene nutný chirurgický zákrok.

Kolice můžete předejít

Ledvinová kolika se může v životě opakovat. Riziko vzniku ledvinových kamenů a ledvinové koliky snížíte tím, že:

  1. nebudete přijímat vápník ve formě tablet,
  2. omezíte potraviny, které mají vysoký obsah tzv. oxalátů (např. rebarbora nebo špenát),
  3. nebudete to přehánět s konzumací masa,
  4. budete pít dostatek tekutin, zejména vody.

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři