#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Malá kapsle zobrazí tenké střevo

Tenké střevo se donedávna bez skalpelu v podstatě nedalo důkladněji prohlédnout. Na rozdíl od střeva tlustého, konečníku nebo třeba jícnu a žaludku, kam se dá relativně jednoduše zavést hadička s optikou, je do kliček tenkého střeva téměř nemožné proniknout. Průlomem je kapslová enteroskopie.

Tenké střevo se donedávna bez skalpelu v podstatě nedalo důkladněji prohlédnout. Na rozdíl od střeva tlustého, konečníku nebo třeba jícnu a žaludku, kam se dá relativně jednoduše zavést hadička s optikou (gastroskop pro žaludek a jícen, koloskop pro tlusté střevo a konečník), je do kliček tenkého střeva téměř nemožné proniknout.

Dosud proto byli lékaři při jeho vyšetřování odkázáni hlavně na rentgenové vyšetření s dvojím kontrastem. To ale není příliš příjemné pro pacienty a nezobrazí to sliznici střeva ani zdaleka tak jako přímý pohled kamerou.

Miniaturní kamera v kapsli

Přitom i v tenkém střevě se může nacházet nádor nebo jiná příčina obtíží, k jejímuž odhalení pohled na sliznici zásadně pomůže. Průlomem proto byl vynález takzvané kapslové enteroskopie. Je to bezbolestné zobrazovací vyšetření tenkého střeva pomocí miniaturní kamerky zabudované ve dvaapůlcentimetrové kapsli, kterou pacient jednoduše spolkne.

Výsledek za několik hodin

Kapsle bezdrátově vysílá snímané obrazy, které se nahrávají do speciálního záznamníku spojeného s kapslí pomocí elektrod nalepených na kůži. Záznamník má pacient po celou dobu vyšetření připevněn na opasku. Kapsle prochází tenkým střevem několik hodin. Získané obrazy se pak ze záznamníku převedou do počítače a lékař je vyhodnotí.

Rentgen potvrdí vyloučení kapsle z těla

A jak se pacient zbaví kapsle? Jednoduše ji vyloučí z těla ven jako každý jiný pevný odpad. Kapsle je zobrazitelná na rentgenu, takže kdyby si pacient nebyl jistý, zda se již kapsle zbavil, lze se o tom jednoduše přesvědčit.

Kromě hledání nádorů a zánětů na sliznici tenkého střeva pomáhá kapslová enteroskopie při zjišťování příčin:

  • chudokrevnosti
  • dlouhotrvajících bolestí břicha
  • průjmů
  • nevysvětlitelných horeček

Limity kapsle

I když je tato metoda velmi elegantní a přínosná, má i ona své limity. Nedokáže například odebrat vzorek sliznice nebo provést na sliznici léčebný zákrok, jako je to možné při gastroskopii nebo koloskopii. Toto vyšetření se v České republice provádí od roku 2002.

(zak)

Zdroj:

  • Jan Bureš, Stanislav Rejchrt. Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie – enteroskopie: historie, současnost a perspektivy endoskopického vyšetřování tenkého střeva. http://www.csgh.info/detail.php?stat=28

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři