#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

„Manuál“ pro včasné odhalení rakoviny plic

Úspěch léčby rakoviny plic závisí z velké části na tom, v jaké fázi byla objevena. Jaké jsou první příznaky, které by vás měly varovat?

Úspěch léčby rakoviny plic závisí z velké části na tom, v jaké fázi byla objevena. Jaké jsou první příznaky, které by vás měly varovat?

1. Pozor na přetrvávající kašel

Většina lidí nepovažuje chronický kašel za nic zásadního a přisuzuje ho alergiím, nachlazení nebo suchému vzduchu z klimatizace. Ale kašel, který trvá déle než několik měsíců, může znamenat něco úplně jiného. Kašlání signalizující počátek rakoviny může být navíc zamaskováno nějakým jiným chronickým onemocněním – astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí (CHOPN). Dalším varujícím signálem je vykašlávání krve.

2. Dušnost při zátěži

Nedostatečnost dechu při sportu nebo jiných zátěžových aktivitách bývá také často přehlížena s výmluvami na věk, špatnou kondici nebo pár kil navíc, která vás tíží. Pokud se přistihnete, že se vám kvůli nedostatku dechu nechce pouštět ani do žádné sexuální aktivity, navštivte raději svého lékaře.

3. Nejasné bolesti 

Nádor na plicích může utlačovat některé nervy, což vede k pocitům bolesti zad, hrudi nebo paže. Pokud vás trápí bolest v těchto částech těla, která se navíc stupňuje s nádechem a výdechem, neváhejte a vyhledejte lékaře. Některou z těchto obtíží totiž uvádí až 50 % pacientů s rakovinou plic v okamžiku její diagnózy.

4. Časté záněty a infekce

Nádor prorůstající do dýchacích cest může způsobit jejich zúžení, či dokonce ucpání. Takové prostředí je pro opakované infekce ideální. Bronchitidy nebo časté zápaly plic mohou být způsobené kouřením nebo chronickou obstrukční nemocí plic, stejně tak ale mohou být příznakem rakoviny.

Nekompromisní čísla

  • Při odhalení nemoci v jejím prvním stadiu je míra přežití 5 let až 80 %.
  • Ve čtvrtém stadiu se pak propadá na smutných 10 %.
  • Nelze zapomínat, že rakovina plic se týká jak kuřáků, tak nekuřáků – podle statistik je 50 % nemocných bývalými kuřáky, a 15 % dokonce nikdy nekouřilo.

(jez)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři