#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mezoteliom, karcinoid, teratom: příliš je neznáme, přesto nás ohrožují

O karcinomu prsu nebo třeba tlustého střeva bychom měli vědět všichni. Především proto, že tyto druhy zhoubných nádorů jsou velmi časté a mohou potenciálně ohrozit každého z nás. Kromě těchto obvyklých druhů rakoviny však existuje i celá řada jiných, vzácnějších nádorů.

O karcinomu prsu nebo třeba tlustého střeva bychom měli vědět všichni. Především proto, že tyto druhy zhoubných nádorů jsou velmi časté a mohou potenciálně ohrozit každého z nás. Kromě těchto obvyklých druhů rakoviny však existuje i celá řada jiných nádorů, na něž často nepomyslí ani zkušený lékař. Některé z těchto nádorů rostou pomalu mnoho let, zatímco jiné dokážou svého hostitele usmrtit během několika měsíců.

Mezoteliom

Mezoteliomy jsou zhoubné nádory, které vyrůstají z buněk vystýlajících hrudní či břišní dutinu. Pleurální mezoteliom, který vyrůstá v hrudníku z takzvané pleury, je podstatně častější než mezoteliom peritoneální, rostoucí v břišní dutině. Pleurální mezoteliom se vyskytuje takřka výhradně u lidí, kteří v průběhu života přišli do kontaktu s jedovatým azbestem – například u dělníků z azbestových dolů. Přitom od chvíle, kdy byl člověk vystaven azbestu, do vzniku nádoru může uplynout i velmi dlouhá doba – typicky 20 až 40 let.

Karcinoid

Karcinoidy jsou velmi pomalu rostoucí nádory, které se nejčastěji nacházejí uvnitř trávicího traktu (obvykle v tenkém střevě), ale mohou se vyskytnout například i v dýchacích cestách. Většina karcinoidů nezpůsobuje žádné zdravotní obtíže a mnoho jejich nositelů o těchto svých nádorech ani neví. Asi 10 % všech karcinoidů však do těla vylučuje chemické látky, které mohou způsobovat mnohdy těžko vysvětlitelné příznaky. Uvolnění těchto látek (především serotoninu) do krve vyvolá například rudnutí a horkost v obličeji, průjem, potíže s dechem, bolesti břicha nebo otoky končetin.

Teratom

Jeden z nejpodivnějších nádorů vůbec je teratom, který ač sám není příliš zhoubný, způsobuje mrazení v zádech. Teratomy mají obvykle podobu vaku různé velikosti, které v sobě obsahují známé tkáně či orgány – zuby, vlasy nebo kost. Problém je v tom, že se tyto „části těla“ nacházejí v místech, kde za normálních okolností nemají co pohledávat, často ve varlatech nebo vaječnících. Velmi vzácně můžeme uvnitř teratomu nalézt i komplexně vyvinutý orgán – například oko.

(vek)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři