#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Mořská houba pomáhá v boji s pokročilou rakovinou prsu

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen – onemocní jím v životě každá osmá až desátá žena. Zároveň představuje nejčastější příčinu smrti u žen mezi třiceti a šedesáti lety života.

Rakovina prsu je nejčastějším nádorovým onemocněním u žen – onemocní jím v životě každá osmá až desátá žena. Zároveň představuje nejčastější příčinu smrti u žen mezi třiceti a šedesáti lety života. Nedávno byla ve studiích potvrzena účinnost nového léku, který dokáže významně prodloužit dobu přežití u nemocných s tímto nádorem.

Rakovina prsu – zákeřný a krutý nepřítel

U přibližně 30 % žen se bohužel nádor dostane do pokročilého stadia anebo začne tvořit v těle vzdálené metastázy. Prognóza takového nádoru je potom velmi závažná. U pacientek s pokročilou nebo metastazující formou je doba přežití velmi krátká, jen dvě ženy z pěti přežijí pět let od stanovení diagnózy. Pro tyto pacientky může znamenat naději nový lék získávaný z mořské houby, prodlužující život průměrně o dva a půl měsíce. Výrobce na základě výsledků studie již požádal o registraci tohoto přípravku v Evropě.

Nový lék přidává vzácný čas

Nový lék patří do skupiny chemoterapeutik. Působí tak, že brání v rozmnožování nádorových buněk a způsobuje jejich odumírání. Do studie, která zkoumala účinky nového preparátu, bylo zahrnuto 750 žen. Část žen dostávala k dosavadní léčbě nový lék formou infuze jednou za tři týdny, druhá část byla léčena podle rozhodnutí svých lékařů dosavadní léčbou anebo jen paliativně (tedy se snahou zmírnit obtíže).

Průměrná doba přežití bez léčby lékem z mořské řasy byla deset a půl měsíce, ženy léčené novým přípravkem přežívaly v průměru 13 měsíců. Nový lék byl též velmi dobře snášen, kvůli jeho nežádoucím účinkům muselo léčbu přerušit méně než pět procent žen.

Doplněk k cílené léčbě?

Nový přípravek je doplňkovým lékem. Navíc, protože budoucnost léčby nádorů se ubírá směrem cílené (biologické) léčby, je možné, že jde o jedno posledních registrovaných chemoterapeutik. Rozdíl dvou a půl měsíce přežití se nemusí zdát tak velký, ale pro ženy s rakovinou prsu jde o velmi významné prodloužení života. Nejčastěji jde o ženy v produktivním věku, které žijí s vyhlídkou brzkého úmrtí. Díky novému léku tak mohou mít novou naději dočkat se například dalších narozenin svých dětí, jak uvádí hlavní řešitel studie.

(jav)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři