#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Může práce na směny přispět ke vzniku rakoviny prsu?

Rakovina prsu je celosvětově nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen. Není proto divu, že odborníci stále pátrají nejen po optimální terapii této zákeřné choroby, ale také po příčinách jejího vzniku.

Rakovina prsu je celosvětově nejčastějším zhoubným nádorovým onemocněním žen. Není proto divu, že odborníci stále pátrají nejen po optimální terapii této zákeřné choroby, ale také po příčinách jejího vzniku. Za potenciálního spouštěče nádorů prsu platí i noční práce, přesněji řečeno práce ve směnném provozu, která zahrnuje i noční směnu.

Narušení cirkadiánního rytmu vadí

Proč vědce napadlo vztahovat rakovinu prsu zrovna k práci na směny? Dřívější studie u zvířat ukazovaly, že narušování denního a nočního cyklu může vést k určitým biochemickým změnám v tělních pochodech včetně změn v tvorbě a vylučování hormonů, což může zvýšit riziko vzniku rakoviny.

U lidí

Na otázku, zda noční práce skutečně vyvolává rakovinu prsu u žen, se pokusili odpovědět čínští a američtí vědci. V časopise American Journal of Epidemiology publikovali výsledky studie výskytu rakoviny prsu v souvislosti s prací. Prošetřili více než sedmdesát tisíc šanghajských žen.

Hypotéza se nepotvrdila – v Číně

Odborníci zjistili, že se rakovina prsu u čínských žen pracujících na směny objevila v průběhu deseti let jen v jednom případě ze sta. V porovnání s denní prací nedošlo ke zvýšení rizika vzniku rakoviny prsu. Vědci však upozornili, že tato studie jako první neproběhla v západních státech světa, kde naopak v roce 2007 tým vědců z mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny při Světové zdravotnické organizaci (WHO) sdělil, že práce na noční směny pravděpodobně může být příčinou vzniku rakoviny. Šest studií z osmi totiž ukázalo riziko vzniku zvýšené minimálně o padesát procent.

Nejednoznačné výsledky

Práce na směny je jistou zátěží pro organismus, což může teoreticky v některých případech vést až ke vzniku nádorového bujení. Jak moc to reálně hrozí, v tom se dosavadní studie rozcházejí. Je také otázka, nakolik lze srovnávat výsledky jednotlivých studií, neboť velmi záleží také na tom, jak byla daná studie provedena a vyhodnocena. Nicméně není na škodu při náročné práci, ať už časově, nebo jinak, věnovat zvýšenou pozornost svému zdraví.

(zak)

Zdroj:

  • Night-Shift Work and Breast Cancer Risk in a Cohort of Chinese Women; Am J Epidemiol 2010; 171: 953–959

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři