#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Myom – problém, který zná téměř polovina žen

Myomy jsou nejčastějšími nádory děložního těla u žen. Lékaři ho zjišťují až u 40 % žen ve věku mezi třiceti a padesáti lety věku.

Myomy jsou nejčastějšími nádory děložního těla u žen. Lékaři ho zjišťují až u 40 % žen ve věku mezi třiceti a padesáti lety věku.

Sice nádor, ale nezhoubný

Myomy patří naštěstí mezi nezhoubné nádory, které nevytvářejí metastázy. Myomy vznikají bujením svalových buněk děložního těla. Svalové buňky se „množí“ vlivem působení ženských pohlavních hormonů – progesteronu a estrogenu –, kterých mají ženy mezi 30. až 50. rokem života ještě velké množství. U žen, které jsou po přechodu, se pohlavních hormonů tvoří méně. Proto se buňky nemnoží tak rychle a myomy nevznikají, nebo se alespoň nezvětšují. Tento problém má až 40 % žen.

Krvácení, bolest, neplodnost, …

Děložní myomy mohou na jedné straně způsobovat řadu obtíží, na druhé straně o nich žena nemusí ani vědět a přijde se na ně zcela náhodně. Obtíže závisí na tom, kde se myom nachází, jak je velký a jestli je jeden, nebo jich je více. Nejčastějším příznakem děložních myomů je nepravidelné krvácení, bolest nebo pocit tlaku v podbřišku. Někdy, při nevhodném umístění myomu, může mít žena problém s otěhotněním nebo donošením dítěte. V těhotenství se zvyšuje množství progesteronů a estrogenů, proto se myomy zvětšují a mohou komplikovat porod nebo období šestinedělí.

Myom odhalí ultrazvuk

Myom může být odhalen náhodně při gynekologické prohlídce nebo na základě obtíží, které ženu přivedly ke gynekologovi. Lékař může velký myom nahmatat už při gynekologickém vyšetření. Velkým pomocníkem je ultrazvuk, který myom většinou zobrazí na monitoru počítače. Vzácně je potřeba podstoupit tzv. hysteroskopii, aby bylo zaručeně prokázané, že se jedná o myom.

Myomy, které nezpůsobují žádné obtíže, mohou být „jen“ pravidelně sledovány ultrazvukem. Naopak myomy znepříjemňující ženě život musí být odstraněny operačně. U mladých žen, které chtějí ještě otěhotnět, se myom „vyloupne“ a děloha se neodstraní. Ženám, které už miminko neplánují, se myom odstraní s celou dělohou – provede se hysterektomie.

(syna)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři