#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádor není jen bulka. Každá změna prsu je podezřelá

Jako ve všech orgánech i v prsu se může kterákoli buňka zvrhnout a odstartovat vývoj nádoru. Není však nádor jako nádor. Některé jsou agresivní a zhoubné, jiné neškodné.

Jednoznačně nejčastější nádory prsu jsou karcinomy. Toto na první pohled děsivé slovo znamená „zhoubný nádor z buněčné výstelky“. V prsu se jedná o buňky mléčných žláz. Další důležitou informací pro lékaře pak je, jestli nádor pochází z buněk samotné mléčné žlázy (lobulární karcinom), nebo z jejích vývodů (duktální karcinom).

Jak číst lékařské zprávy

Důležitý je nejen typ nádoru, ale i jeho pokročilost. Dávejte pozor: pokud nádor roste „jen“ v místě vzniku a neproniká do okolních tkání, říká se mu in situ (latinsky „na místě“). Jeho opakem je karcinom pronikající, invazivní, který se už začal šířit dál.

Když dáme dohromady všechny tyto informace, vyjdou nám čtyři základní typy karcinomů prsu:

  1. duktální karcinom in situ,
  2. invazivní duktální karcinom,
  3. lobulární karcinom in situ,
  4. invazivní lobulární karcinom.

Invazivních karcinomů se právem bojíme. Jsou zhoubné, prorůstají do okolních tkání a mohou vytvářet druhotná ložiska v mízním nebo krevním řečišti. Naproti tomu karcinomy in situ jsou drobné nálezy, které znamenají spíše varování – invazivní karcinom se z nich může, ale nemusí vyvinout. U duktálního karcinomu to bývá přímo v místě karcinomu in situ, u lobulárního je více pravděpodobný vznik invazivního nádoru kdekoli v prsou.

Máte v prsu zánět? Může to být nádor

Ze vzácnějších typů nádorů prsu stojí za zmínku zánětlivý nádor. Ten nevypadá jako bulka, ale jako zánět: prs je zvětšený, citlivý, kůže je napjatá, zarudlá a teplá, také může zesílit a získat vzhled pomerančové slupky. Příčinou není infekce, ale blokáda mízních cév nádorovými buňkami. Zánětlivý nádor může být zaměněn za skutečný zánět, protizánětlivá léčba však nevede ke zlepšení.

Důležitý je i Pagetův nádor bradavky, který se projevuje jako zarudlá, ztvrdlá a olupující se nebo vtažená pokožka bradavky a dvorce.

Jak vidíte, nádor není vždy bulka. Proto si pamatujte, že při jakékoli změně prsou, které si všimnete, je nutné co nejdříve navštívit gynekologa.

(pez)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři