#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádorová přeměna buňky neprobíhá bez příčiny

Přestože některé nádory mohou vznikat extrémně rychle, žádný člověk „nedostane“ rakovinu přes noc. Existuje mnoho různých vlivů, které se na jejím vzniku podílejí. Některé z nich můžeme ovlivnit, jiné nikoliv.

Vznik nádorového onemocnění si lze představit jako dlouhodobý proces. Přestože některé nádory mohou vznikat extrémně rychle, žádný člověk „nedostane“ rakovinu přes noc. Existuje mnoho různých vlivů, které se na jejím vzniku podílejí. Některé z nich můžeme ovlivnit, jiné nikoliv.

Od rizikového faktoru k nádorovému bujení

Pro to, aby se u člověka objevila rakovina, je nutné spolupůsobení několika různých faktorů. Pro každý z typů rakoviny ale existují rozdílné rizikové faktory. Obecně můžeme říct, že na vzniku rakoviny neboli kancerogenezi se podílejí faktory vnějšího prostředí (fyzikální, chemické a biologické) s těmi vnitřními – geneticky danými.

Společné působení fyzikálních, chemických a biologických faktorů zapříčiní změny dědičné informace, která se skrývá v jádru každé buňky. Pokud nezasáhnou mechanismy, které by měly buněčné dělení a změny kontrolovat, dochází k nekontrolovanému množení buněk.

V počátcích tohoto procesu má tělo schopnost tento proces samo zastavit. To je úkolem imunitních buněk, které by měly každou abnormalitu zachytit a s „poškozenými“ buňkami se vypořádat.

Bohužel někdy dochází při rychlých změnách buněk nebo při oslabení imunitního systému k tomu, že se buňky vymknou kontrole a dělají si doslova co chtějí. Začnou se ještě více množit, v jejich jádru se vyskytují další změny genetické informace, buňkám se dostává vlastního cévního zásobení, které přináší nově vznikajícímu nádoru krví potřebné živiny, a nádor nerušeně roste.

Svým růstem může narušit i membránu, která odděluje tkáň od okolních struktur, a prorůstat i do dalších orgánů, časem mohou vznikat také metastázy – shluky nádorových buněk v jiných tkáních a orgánech. Čím agresivněji se nádor chová, tím horší je jeho prognóza.

Slovo rakovina jistě vzbouzí strach a z výše uvedeného může vznikat dojem, že jde o proces nevratný a neovlivnitelný. Opak je ale pravdou. Většinu nádorových onemocnění – pokud jsou zachycena včas – lze vyléčit. Problém bývá v tom, že si mnohdy nevšimneme varovných příznaků, podceňujeme je, a mnoho lidí vyhledá lékaře až v době, kdy je nádor v pokročilém stadiu.

(hak)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři