#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádorová únava. Příznak rakoviny, který není vhodné podceňovat!

Nádorová únava patří mezi jeden z nejčastějších problémů doprovázejících rakovinu a její léčbu. Podle statistik postihuje kolem dvou třetin osob se zhoubným nádorovým onemocněním. Nejedná se přitom o „běžnou“ únavu, její příznaky jsou více intenzivní a po řádném odpočinku neustupují. Současná medicína si s ní naštěstí dokáže alespoň částečně poradit.

Možné příčiny nádorové únavy

Nádorová únava je jedním z nejčastějších zdravotních problémů, které se objevují při rozvoji onemocnění a mohou trvat i dlouhé roky po ukončení léčby. Je charakterizována nejenom fyzickým, ale také psychickým a emocionálním vyčerpáním. Svou přítomností tak značně komplikuje život s nádorovým onemocněním. Mezi nejčastější příčiny nádorové únavy patří:

  • změny v těle způsobené nádorovým onemocněním,
  • protinádorová léčba,
  • vedlejší účinky některých léků (například léků na bolest),
  • psychické obtíže v podobě deprese, úzkosti či stresu,
  • poruchy spánku,
  • nedostatečná výživa,
  • chudokrevnost,
  • zhoršení dalších nemocí.

Na rozvoji nádorové únavy se tyto faktory podílí komplexně, většinou nelze označit jednotlivého viníka. Nejčastěji je silná únava pozorována u jedinců podstupujících chemoterapii a jiné druhy specifické onkologické léčby, a to až v 90 % případů.

Spolehlivý test neexistuje

Příčinu nádorové únavy v současné době nelze určit žádným specifickým testem. Zachytit nádorovou únavu pomáhají specializované dotazníky soustředící se na zvládání aktivit každodenního života. Krevní testy a další vyšetření pomáhají určit konkrétní příčinu, která by mohla souviset s nadměrnou únavou, tedy například chudokrevnost, nedostatek vitaminů, podvýživu, poruchy jater, zvýšené zánětlivé parametry a řadu dalších.

Jaké jsou možnosti léčby?

  • Pravidelné fyzické cvičení. Fyzické cvičení patří mezi základní pilíře boje s nádorovou únavou. Charakter a intenzita cvičení se odvíjí od celkového zdravotního stavu. Experty jsou obecně doporučovány takzvané aerobní fyzické aktivity, mezi které patří svižná chůze, běh, jízda na kole či rotopedu, plavání a různé formy cvičení. Důležitou součástí je i rehabilitace s posilováním a protahováním pohybového aparátu.
  • Psychoterapie. Různé formy psychoterapie podle výzkumů skutečně pomáhají ulevit od nádorové únavy, výborné výsledky má například takzvaná kognitivně behaviorální psychoterapie.
  • Úprava životního stylu. Spočívá zejména v dodržování zásad zdravého životního stylu, tedy ve vyvážené a pestré stravě, vyvarování se konzumace alkoholu, kouření, popřípadě v užívání doplňků stravy.
  • Metody ulevující od stresu. Masáže, relaxační cvičení, jóga, akupunktura, meditace a řada dalších metod také podle výsledků studií a současných doporučení expertů mohou pomoci s bojem proti nádorové únavě.
  • Užívání léků. Podle současných doporučení experti nedoporučují užívání stimulačních léků, nicméně v určitých případech může pomoci krátkodobé podávání kortikoidů, a to u jedinců s metastatickým postižením organismu.

Pokud máte podezření na to, že trpíte nádorovou únavou, nebojte se svěřit se svými obtížemi ošetřujícími lékaři. Jedině odborník může odhalit skutečnou příčinu vašich obtíží a nasměrovat vás k účinné léčbě.

(holi)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři