#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nádory ledvin si nevybírají: zasahují děti i dospělé

Nádory ledvin jsou jedním z nejčastějších nádorů u dětí. Jiný typ nádoru se vyskytuje u dospělých, u kterých je ale toto onemocnění méně časté. V ledvinách se mohou objevit nádory nezhoubné i zhoubné.

Nádory ledvin jsou jedním z nejčastějších nádorů u dětí. Jiný typ nádoru se vyskytuje u dospělých, u kterých je ale toto onemocnění méně časté. V ledvinách se mohou objevit nádory nezhoubné i zhoubné. Zhoubných nádorů je více typů podle toho, které buňky se přeměnily na nádorové. Nejčastějšími nádory u dospělých je tzv. adenokarcinom, u dětí tzv. nefroblastom.

Muži jsou postiženi dvakrát častěji

Adenokarcinom se vyskytuje dvakrát častěji u mužů než u žen, hlavně mezi 50 až 70 roky. Kuřáci si zvyšují šanci na toto onemocnění až o 30 %. Také obézní a lidé s vysokým tlakem mají větší šanci onemocnět.

Otok nohou jako příznak nádoru ledviny

Nádor ledvin může mít řadu příznaků. Někdy nečiní žádné obtíže a je náhodně zachycen na ultrazvuku nebo při preventivním vyšetření moči. Jindy se objevuje únava, nechutenství, hubnutí. Velmi často přivede pacienta k lékaři až krev v moči, trvalé bolesti zad, ledvinná kolika, náhlý otok obou nohou nebo otok šourku. Typická trojice příznaků nádoru je hmatné zduření v oblasti ledvin, bolest zad a krev v moči. Tyto příznaky však znamenají pokročilé, a tudíž špatně léčitelné onemocnění.

Imunoterapie jako naděje

Nádory ledvin se nejdříve odstraňují chirurgicky, poté se uplatňuje imunoterapie, která je zde mnohem účinnější než chemoterapie, jež na nádor velmi nepůsobí. Vyhlídky nemocného závisí na pokročilosti nádoru. Nemocní přicházející včas s nepokročilým nádorem mají šanci na vyléčení až 95 %, zatímco lidé s velmi pokročilým nádorem mají šanci menší než 5 %.

Nesahejte na břicho

Jiný typ nádoru se vyskytuje u dětí, hlavně mezi 1. a 6. rokem. Je to jeden z nejčastějších nádorů dětského věku. Nádor většinou objeví sama matka – projevuje se totiž jako nesouměrné vyklenutí bříška. Objevit se může i nechutenství a úbytek na váze, vzácně krev v moči. Velmi důležité je na objevené vyklenutí nesahat, aby nádor neprasknul a „neroznesl se“. V léčbě se uplatňuje operace, chemoterapie i ozáření. Prognóza také závisí na pokročilosti, ale je relativně příznivá: i nejhorší stadium přežívá až 70 % dětí.

(syna)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři