#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nebezpečné chemikálie – víte, kde je hledat?

Abychom snížili riziko zhoubného bujení, měli bychom se vyhýbat kouření, přílišnému holdování alkoholu a nadměrnému slunění. Ne každý si však uvědomuje, že produkty, které denně používáme, mohou být pro naše zdraví stejně nebezpečné.

U mnoha chemikálií obsažených v kosmetice nebo čisticích prostředcích bylo prokázáno (nebo existuje podezření), že způsobují rakovinu. Kdybychom tyto látky chtěli uvést všechny, jednalo by se o dlouhý seznam. Jak minimalizovat nežádoucí účinky problematických chemikálií na naše zdraví?

Složení je důležité  

Na etiketách výrobků jsou jednotlivé složky seřazeny v sestupném pořadí podle koncentrace. První je většinou uváděna voda. To znamená, že má v produktu nejvyšší koncentraci. Poté jsou psány další látky. Schválně si přečtěte na obalu oblíbeného krému jeho složení. Pokud nemůžete najít výrobek bez nežádoucích přísad, kupujte ty, které mají tyto látky uváděny až na posledních místech.

Vybírejte kvalitu

Kromě důkladného prostudování složení kosmetiky se řiďte i následujícími radami.

  1. Nepoužívejte žádné produkty stále, beze změny. Střídáním výrobků snížíte dlouhodobé vystavení těla určitým chemikáliím.
  2. Vyhoďte vše, u čeho uplynulo datum spotřeby (tzv. doba expirace).
  3. Kupujte kosmetiku od renomovaných značek, které provádějí testování kvality.
  4. Volte produkty pouze ze zemí s vysokými standardy kvality.
  5. U každého nově pořízeného výrobku proveďte nejprve kožní test. Naneste malé množství na některou nenápadnou oblast těla, třeba na vnitřní stranu předloktí. Pokud do 24 hodin dojde k podráždění (zarudnutí, svědění apod.), kosmetický produkt raději nepoužívejte.

Kontroverzní plasty

Mnozí spotřebitelé se obávají toho, že uvnitř plastových obalů dochází k vylučování chemikálií do potravin a nápojů. Tyto chemikálie pak v těle způsobují rakovinu. Nejčastěji se obavy týkají bisfenolu A (BPA), ftalátů a dioxinů, obsažených v plastových lahvích nebo nádobách. Provedené studie ukázaly, že malé množství chemikálií z plastových lahví a krabiček se opravdu dostává do potravin a nápojů, které jsou v nich uchovávány. Množství uvolněných škodlivin je však podle odborníků při běžném používání velmi nízké a neohrožuje lidské zdraví. Pokud ovšem chcete mít jistotu, dávejte přednost tzv. zdravým lahvím, které tyto nebezpečné látky neobsahují. Zdravé lahve a další ekologické boxy na potraviny splňují nejpřísnější nároky na kvalitu a bezpečí zdraví. Hodí se proto nejen k uchování svačin pro děti do školy, ale i pro vás. Navíc jejich používáním šetříte životní prostředí.

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři