#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Nežádoucí účinky biologické léčby mohou být jen dočasné

Přestože nežádoucí účinky biologické léčby jsou většinou mírnější než u ostatních způsobů léčby rakoviny, mohou byt stále velmi obtěžující. Poradíme vám, jak je co možná nejlépe zvládat.

Přestože nežádoucí účinky biologické léčby jsou většinou mírnější než u ostatních způsobů léčby rakoviny, mohou byt stále velmi obtěžující. Poradíme vám, jak je co možná nejlépe zvládat.

Biologická léčba je velkou nadějí pro nemocné rakovinou. Její nežádoucí účinky mohou být různé v závislosti na konkrétním typu léčby a také na konkrétním nádoru, nejčastěji se však objevují kopřivka nebo otoky, nevolnost a zvracení, únava, horečka a bolesti svalů a kloubů. Pokud se chcete s nežádoucími účinky biologické léčby dobře vyrovnat, měli byste na ně být připraveni předem a dodržovat několik jednoduchých pravidel.

Zvládněte:

1. nevolnost a ztrátu chuti k jídlu

Abyste se vyhnuli nevolnosti, neměli byste jíst příliš mnoho jídla najednou a vyhýbat se velkým porcím. Lépe je rozdělit si denní příděl jídla do více malých porcí a ty jíst v průběhu celého dne. Zároveň je vhodné vynechat pokrmy s výraznou vůní, které mohou snadno vyvolat nevolnost a zvracení. Během celého dne je potřeba průběžně doplňovat tekutiny, a i když necítíte žízeň, měli byste vypít alespoň osm sklenic tekutin denně. Pokud vás i při dodržování těchto pravidel bude trápit nevolnost a zvracení, užívejte léky proti nevolnosti, které vám předepíše lékař.

2. únavu

Počítejte s tím, že únava jako vedlejší příznak biologické léčby vám může vážně narušit denní režim. Některé dny se pravděpodobně budete cítit lépe; tuto dobu využijte pro plnění důležitých povinností. Naopak v době, kdy se cítíte unavení, neváhejte pouze odpočívat. Pokud žijete v domácnosti sami, kontaktujte včas své přátele nebo příbuzné, aby vám v případě potřeby pomohli s některými domácími pracemi, nákupy nebo vařením, pokud toho nebudete dočasně sami schopni. I pokud se cítíte velmi unaveni, pokuste se vyvinout alespoň minimální fyzickou aktivitu, například krátká procházka vám může pomoci dodat energii.

Příčinou únavy mohou být také deprese. Snažte se udržovat kontakt se svými přáteli a věnovat se alespoň omezeně svým dosavadním koníčkům. Nebojte se vyhledat psychiatra nebo psychologa, vhodného odborníka vám může doporučit například váš praktický lékař nebo onkolog.

3. bolesti

Bolest kostí je typická pro některé druhy biologické léčby a může být velmi nepříjemná. Pokud vás trápí, požádejte lékaře o předepsání vhodných léků proti bolesti. Pomoci mohou také některé fyzioterapeutické techniky nebo relaxační cvičení.

Pokud se u vás objeví některé nežádoucí účinky, nemusí to ještě znamenat, že je budete muset snášet po celou dobu léčby. Průběh nežádoucích účinků biologické léčby se může měnit a jejich intenzita v čase kolísat. Na druhou stranu, pokud jsou nežádoucí účinky velmi silné a nedaří se je zvládnout, mohou být i důvodem ke snížení dávky, nebo dokonce ukončení biologické léčby.

(vek)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři