#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Obézní ženy ohrožuje rakovina prsu více než ženy s normální váhou

Vědci a lékaři již nějakou dobu tuší, že obézní ženy jsou více ohroženy rizikem vzniku rakoviny prsu. Navíc se zdá, že rakovinné bujení v prsu je u nich diagnostikováno v pozdějším stadiu.

Vědci a lékaři již nějakou dobu tuší, že obézní ženy jsou více ohroženy rizikem vzniku rakoviny prsu. Navíc se zdá, že rakovinné bujení v prsu je u nich diagnostikováno v pozdějším stadiu.

Problematiky výskytu rakoviny prsu u obézních žen se týkal i výzkum lékařky Danielle Haakinson z Mayo Clinic v americkém Phoenixu. Pacientky s rakovinou prsu při svém zkoumání rozdělila do dvou skupin: v první byly obézní ženy, ve druhé pak ty s normální váhou.

Výsledky prezentované na setkání Americké společnosti pro chirurgii prsu v květnu 2010 tukovým polštářkům příliš nenahrávaly: 79 procent neobézních žen mělo nádor menší než 2 centimetry, ve skupině obézních to bylo pouze 71 procent.

Pravidelné prohlídky neodkládejte

Protože velikost nádoru značí pokročilost rakoviny, odborníci varují před odkládáním pravidelných prohlídek u lékaře i mamografického vyšetření. Zároveň je nutné provádět si samovyšetření prsu a v případě, že si žena v prsu nahmatá jakýkoli podezřelý útvar, neváhat s návštěvou odborníka.

Odhoďte stud, jde o vaše zdraví

A proč obézní ženy častěji tato vyšetření zanedbávají? Vědci se domnívají, že pacientky s nadváhou nejsou tak zodpovědné při docházení na pravidelné prohlídky a mamograf. Důvod je prostý: často se za své tělo stydí.

Dalším znakem postupu zákeřného procesu rakovinného bujení je vznik ložisek jinde po těle, tzv. metastazování. Vědci potvrzují, že tato ložiska se nacházela opět častěji v těle obézních žen. Obezita problémem dneška

Výsledky výzkumu obezity ve vztahu k rakovině prsu jsou jen dalším důkazem toho, jak širokosáhlé negativní dopady na lidské zdraví může obezita mít. O další důvod víc, proč dodržovat zásady zdravého životního stylu.

(tek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři