#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Očkování proti rakovině děložního čípku bude zachraňovat stále více životů

Rakovina děložního čípku je nepřítelem nejen starších, ale v poslední době i mladých žen. Řešením může být očkování. To může počet nemocných snížit až o 63 procent. Optimistické výsledky zveřejnili vědci v Britském Journal of Cancer.

Rakovina děložního čípku je nepřítelem nejen starších, ale v poslední době i mladých žen. Způsobuje ji lidský virus zvaný papilomavirus. Ten se usídlí na epitelu děložního čípku a začne měnit jeho buňky tak, že ve výsledku může vzniknout rakovina. Řešením může být očkování. To může počet nemocných snížit až o 63 procent. Optimistické výsledky zveřejnili vědci v Britském Journal of Cancer.

Očkování není všespásné, ale pomáhá

Vakcína proti rakovině děložního čípku je vhodná pro dívky ve věku 12 a 13 let a chrání proti dvěma kmenům lidského papilomaviru. Očkovací látka sice nechrání ženy před každým typem vysoce riskantního lidského papilomaviru, ale svůj smysl určitě má.

Více očkovaných, méně rakoviny

Na program vakcinace vsadili i Britové: ten zde běží již od roku 2009 a má osmdesátiprocentní úspěšnost. Počty preventivně očkovaných dívek jsou sice zatím nižší, lékaři nicméně očekávají jejich nárůst na sedm z deseti. Díky většímu počtu oočkovaných dívek vědci do budoucna očekávají více než padesátiprocentní pokles nálezu abnormálních buněk, které mohou naznačovat brzké stadium rakoviny děložního čípku.

Profesor Jack Cuzick z univerzity v Londýně říká, že díky tomuto očkování je v Anglii ročně zabráněno 145 případům rakoviny děložního čípku u žen kolem 20 let věku. Zároveň předpokládá, že v budoucnu budou tisíce děvčat chráněny před rakovinou děložního čípku a mnohé dívky se rovněž vyvarují léčbě abnormálních děložních buněk.

Výskyt nepřítele mladistvých je velký

V Británii je diagnostikováno kolem 2 800 případů rakoviny děložního čípku každý rok a více než polovina případů je zachycena u žen mladších padesáti let. Každoročně zemře na tento druh rakoviny tisíc žen. Očkovací program by přitom mohl zachránit čtyři stovky z nich.

Prevence je základ

Nejlepší a nejlevnější je samozřejmě prevence. Vědci proto upozorňují zejména na nutnost pravidelných gynekologických prohlídek. Jen tak je možné případné onemocnění zachytit včas a úspěšně je léčit.

(ena)

Zdroj:
www.telegraph.co.uk

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři