#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Operace žaludku může chránit před rakovinou

Obezita zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Vědci možná přišli na způsob, jak se tomuto strašáku ubránit. Právě masivní rozšíření obezity a její zhoubné důsledky na zdraví přispěly k rozvoji bariatrické chirurgie. Tedy úzkého oboru, který léčí obezitu chirurgickou cestou – nejčastěji bandážemi žaludku.

Obezita zvyšuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Vědci možná přišli na způsob, jak se tomuto strašáku ubránit.

Tloušťka jako nepřítel

Obezita – pandemie třetího tisíciletí – výrazně zkracuje a ztrpčuje nemocným život. Zbavit se jí je otázkou silné vůle, odhodlání a spolupráce s obezitologem. Tyto postupy jsou však pomalé. Navíc ruku v ruce s nadváhou přichází i cukrovka, kardiovaskulární, nádorová a další onemocnění. Právě masivní rozšíření obezity a její zhoubné důsledky na zdraví přispěly k rozvoji bariatrické chirurgie. Tedy úzkého oboru, který léčí obezitu chirurgickou cestou – nejčastěji bandážemi žaludku.

Vnitřní nepřítel

Ve Spojených státech – kde jsou bariatrické operace poměrně běžné – vědci zkoumali, zda jsou tyto zákroky schopny snížit riziko vzniku nádorů u těžce obézních pacientů. Tuková tkáň je totiž hormonálně aktivní. Produkuje ženské hormony, které jsou zodpovědné za vyšší výskyt gynekologických nádorů a rakoviny prsu u obézních žen. Navíc u obézních žen se častěji vyskytuje několik nádorů současně.

Méně tuku – méně nádorů?

Vědci z virginské univerzity vyšetřili pacientky, které podstoupily bariatrickou operaci, a stejně obézní ženy, co tento zákrok odmítly. Ve skupině operovaných se prokázal nádor u 3,6 % žen. Z těchto případů jen třetina nádorů byla zjištěna až po zákroku. U žen, které operaci nepodstoupily – a tedy se tukové tkáně nezbavily tak rychle – se zjistila rakovina takřka 1,5× častěji. Navíc rakovina se u obézních pacientek rozvinula mnohem dříve než u jejich štíhlých vrstevnic.

Výzkum vědců z Virginie významně podporuje teorii o propojení hormonální aktivity tukové tkáně a vyššího výskytu nádorů, které k růstu hormony potřebují. Studie je však jen první vlaštovkou výzkumu endokrinních změn u pacientů po prodělaném bariatrickém zákroku.

(ela)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři