#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osm jednoduchých kroků k prevenci rakoviny

Přibližně třetině všech případů běžných typů rakoviny by se dalo zabránit, kdyby se lidé dokázali vzdát svých nezdravých návyků. Stačilo by zdravě jíst, více se pohybovat a omezit přísun alkoholu.

Přibližně třetině všech případů běžných typů rakoviny by se dalo zabránit, kdyby se lidé dokázali vzdát svých nezdravých návyků. Stačilo by zdravě jíst, více se pohybovat a omezit přísun alkoholu. Jen málo vědeckých studií má tak jasný vztah k praktickému životu jako ta, která přinesla tento jasný závěr s moralizujícím podtextem. Nedávno ji zveřejnil Americký institut pro výzkum rakoviny společně se Světovou nadací pro výzkum rakoviny.

Postavte se problému čelem

Pokud si myslíte, že má smysl jít svému zdraví aktivně naproti, začněte hned teď plánovat, jak naplníte osm jednoduchých kroků, které vám pomohou zdravěji žít a vyhnout se rakovině tak širokým obloukem, jak jen to je s vaší osobní genetickou výbavou možné.

Předejděte vzniku rakoviny:

  1. Omezte konzumaci potravin bohatých na kalorie, hlavně průmyslově zpracovaných potravin s vysokým obsahem přidaného cukru a tuku a s nízkým obsahem vlákniny.
  2. Vyhněte se slazeným nápojům.
  3. Zařaďte do svého jídelníčku větší množství nejrůznějších druhů čerstvé zeleniny, ovoce, celozrnných výrobků a luštěnin.
  4. Omezte konzumaci červeného masa, to znamená vepřového, hovězího nebo například skopového. Ještě více se vyhýbejte uzeninám.
  5. Jezte méně solených potravin a potravin s vysokým obsahem sodíku. Také při vaření používejte méně soli.
  6. Nejrůznější potravinové doplňky, které slibují snížit riziko rakoviny,  vesměs nefungují. Zvláště tehdy, pokud nedodržujete zásady zdravého životního stylu.
  7. Buďte tak štíhlí, jak je to jen možné, aniž byste zároveň spadli do pásma podvýživy.
  8. Každý den se věnujte fyzické aktivitě nejméně třicet minut.

Jde to i bez berliček

Výše zmíněné rady neobsahují boj s oblíbenými „berličkami“ našeho lidského života – nikotinem a alkoholem. Možná proto, že je to tak samozřejmé: zásada, že alkohol jen střídmě a kouření vůbec ne, patří k základním pravidlům zdravého životního stylu. Ale možná že tato dvě pravidla vypadla spíše proto, že se má jednat o kroky proti rakovině jednoduché.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři