#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Osm způsobů, jak snížit riziko rakoviny prsu

Hlavní rizikové faktory, které dokážou vyvolat rakovinu prsu, bohužel ovlivnit nedokážeme. Rizikové geny opravit neumíme a čas také nezastavíme. Přesto všem ženám, které se nechtějí vzdát bez boje a hodlají se udržet zdravé až do vysokého věku, zbývá ještě dost široké pole působnosti.

Hlavní rizikové faktory, které dokážou vyvolat rakovinu prsu, bohužel ovlivnit nedokážeme. Rizikové geny opravit neumíme a čas, kvůli kterému jsme každý den zase o něco starší, nezastavíme. Přesto všem ženám, které se nechtějí vzdát bez boje a hodlají se udržet zdravé až do vysokého věku, zbývá ještě dost široké pole působnosti. Podle lékařů mohou ženy snížit své riziko rakoviny prsu hned osmi různými způsoby.

Udržte si zdravou váhu

Pokud chcete ochránit svá prsa před rakovinou, spočiňte alespoň občas kritickým pohledem na displeji váhy. Nadváha nebo dokonce obezita významně zvyšuje riziko rakoviny prsu, zvláště pokud kilogramy navíc naberete v období po menopauze. Pokud se vám ani po usilovném snažení nepodaří navléct do uzounkých džín, rozhodně nezoufejte. Riziko rakoviny je tím větší, čím více je přebytečných kilogramů a každé kilo dolů se vám započítá k dobru.

Cvičte

Ženy, které pravidelně cvičí, mají o dvacet procent nižší riziko rakoviny prsu než ženy, které se sportu věnují minimálně. Pohyb však musí být opravdu intenzivní a například práce na zahradě se v tomto případě bohužel nepočítá.

Omezte spotřebu alkoholu

Nemusíte být zrovna abstinentem, ale snažte se se tomuto ideálu alespoň přiblížit. Vědecké studie přesvědčivě dokázaly, že i mírné popíjení vede po mnoha letech k vyššímu riziku rakoviny prsu.

Vyhněte se hormonální terapii

Hormonální substituční terapie, kterou užívají některé ženy ke zmírnění příznaků menopauzy, zvyšuje riziko rakoviny prsu stejně jako obezita nebo nadměrná konzumace alkoholu. Ženy, které užívají kombinaci estrogenů a progesteronu po dobu pěti let, mají riziko rakoviny vyšší zhruba o třicet procent.

Jezte více sóji

Přidejte do svého jídelníčku některé asijské recepty, především ty s obsahem sóji. Podle některých studií nestačí ke snížení rizika jen potravinové doplňky s obsahem sójových výtažků, tuto prospěšnou luštěninu je třeba konzumovat pravidelně jako součást běžné stravy.

Přidejte zeleninu

Že máte jíst více ovoce a zeleniny, jste určitě slyšeli už tisíckrát. Nyní k tomuto prospěšnému kroku máte o jeden důvod navíc – čerstvé ovoce a zelenina snižují riziko rakoviny prsu.

Pijte zelený čaj

Studie na více než dvou tisících čínských žen prokázaly blahodárné účinky zeleného čaje. Pravidelné pití zeleného čaje snižuje riziko rakoviny prsu o čtyřicet procent, bohužel o černém čaji se totéž říci nedá.

Nekuřte

Pokud kouříte, měla byste přestat mimo jiné také kvůli svým prsům. Jestliže nekouříte, vyhýbejte se zakouřeným prostorám, kde pasivní vdechování cigaretového dýmu také zvyšuje vaše riziko rakoviny prsu.

(vek)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři