#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pití kávy chrání před rakovinou úst. Kofeinem to ale není

Káva, nápoj téměř božský a zároveň občas zatracovaný. Obsahuje však mnoho látek, jež mohou být výrazným přínosem i v boji proti nádorovým onemocněním.

Káva, nápoj téměř božský a zároveň občas zatracovaný. Na organismus působí povzbudivě díky obsahu kofeinu, což však může v jistých případech přinášet zdravotní obtíže, nebo dokonce rizika. Obsahuje však mnoho dalších látek, jež mohou být výrazným přínosem i v boji proti nádorovým onemocněním.

Na tuto skutečnost upozornili vědci z milánské univerzity. Zjistili totiž, že káva snižuje riziko vzniku rakoviny úst a hltanu. Podrobné informace o svém výzkumu publikovali v červencovém vydání časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers, & Prevention.

Čím více kávy, tím lépe

Vědci podrobili důkladné analýze celkem devět studií pacientů s rakovinou úst, hltanu nebo hrtanu. Celkem bylo porovnáno přes pět tisíc pacientů s rakovinou s více než devíti tisíci zdravými osobami. Z výsledků vyplynulo, že pokud člověk denně vypije více než čtyři šálky kávy, snižuje tím riziko onemocnění rakoviny úst nebo hltanu o celých 39 procent. Pro hrtan to ale neplatí. Pijete kávy méně? Pak je u vás riziko tohoto typu nádorového onemocnění také snížené, ovšem o pouhá 4 procenta.

Kofeinem to není

Otázkou je, čím káva tak pozitivně působí. Ze srovnání s čajem, který riziko rakoviny úst a hltanu nesnižuje, vědci vyvodili, že kofein (obsažený jak v kávě, tak v čaji), není oním kouzelným protirakovinným lékem. Zjistilo se, že jisté protirakovinné účinky mají cafestol a kahweol, dvě z asi tisíce látek obsažených v kávě. Jestli se na pozitivním působení kávy proti nádorům podílejí tyto, nebo jiné látky a do jaké míry které působí, to je předmětem dalších studií.

Kávu tedy ano, alkohol a cigarety ne

Rakovina úst a krku bývá velmi často spojena s alkoholismem a kuřáctvím. Přesto však nebyl účinek kávy v této spojitosti oslaben. (Samozřejmě to neznamená, že pití kávy kuřáky a nestřídmé konzumenty alkoholu zachrání.) Účinek kávy však nebyl ani posílen konzumací zeleniny a ovoce, jež také údajně snižují riziko vzniku rakoviny úst a krku (a mají řadu dalších pozitivních účinků na organismus).

(zak)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři