#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pití zeleného čaje snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku

Nádory žaludku patří mezi poměrně častá nádorová onemocnění v dospělé populaci. Jak ukázala nová studie japonských vědců, pití zeleného snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku u žen. Studie byla publikována začátkem června 2009 v odborném časopise Gut.

Jak ukázala nová studie japonských vědců, pití zeleného snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku u žen. Studie byla publikována začátkem června 2009 v odborném časopise Gut.

Záludný nádor

Nádory žaludku patří mezi poměrně častá nádorová onemocnění v dospělé populaci. Mezi rizikové faktory, které je mohou způsobovat, patří zejména nevhodná strava skládající se z uzenin a alkoholu. Důležitou roli ve vzniku rakoviny žaludku hrají také různé mutageny jako například nitrosaminy, polycyklické uhlovodíky a nebo plísňový toxin z houby Aspergillus flavus.

Šálek denně stačí?

Vědci z Národního centra pro výzkum rakoviny v japonském Tokiu provedli srovnávací studii, v níž hodnotili celkem šest různých dílčích výzkumů. Ty se zabývaly především vlivem konzumace zeleného čaje na vznik rakoviny žaludku. Srovnání proběhlo i ve skupinách muži versus ženy.

Miliony sledovaných

U téměř 2 300 000 sledovaných osob vědci popsali celkem 3577 případů rakoviny žaludku. Všichni sledovaní pacienti pak měli vyplnit dotazník ohledně spotřeby zeleného čaje a životních návyků. Výsledky byly velmi překvapivé.

U žen funguje, u mužů ne?

U mužů se nepodařilo prokázat žádnou souvislost mezi zvýšenou konzumací zeleného čaje a poklesem rizika vzniku rakoviny žaludku. Muži, kteří pili jeden šálek denně, a muži, kteří pili čaje více, měli stejné riziko vzniku nádoru. U žen byla ale situace úplně opačná!

Ženy, které totiž vypily více než pět šálků čaje denně, měly výrazně nižší riziko vzniku nádorů dolní části žaludku. Bohužel se však nepodařilo prokázat účinnost pití čaje na snížené riziko vzniku rakoviny jícnu a horních partií žaludku. Přesto je tato studie přelomová. Ukazuje totiž, jak jednoduše se lze bránit vzniku nádorových onemocnění dolních částí žaludku.

Výzkum bude pokračovat

Jak uvedli autoři studie, zelený čaj tedy může snižovat riziko rakoviny žaludku u žen. Další studie by pak měla vnést více světla do mechanismu, jakým rakovina žaludku v závislosti na pohlaví vzniká.

(kam)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři