#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Platíme za blahobyt rakovinou?

Nádorová onemocnění nejsou v dnešní době žádnou výjimkou. Jejich výskyt a závažnost jsou naopak tak velkými problémy, že jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jsou snad nádory daní za vysoký věk a blahobyt?

Nádorová onemocnění nejsou v dnešní době žádnou výjimkou. Jejich výskyt a závažnost jsou naopak tak velkými problémy, že jsou druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jsou snad nádory daní za vysoký věk a blahobyt?

Nádorová onemocnění se spolu s dalšími nemocemi (cukrovka, vysoký tlak, …) řadí mezi tzv. civilizační nemoci. Společnou příčinou všech civilizačních chorob je dnešní životní styl – dostatek tučných a slaných jídel ze živočišných zdrojů, nadměrný příjem potravy, alkoholu, kouření, stres, málo fyzické aktivity.

Výskyt nádorů trvale stoupá

Speciální obor medicíny se řadu let zabývá sledováním výskytu nádorů. Proto se dá spolehlivě říci, že výskyt nádorů už řadu let trvale stoupá. Příznivější zprávou je, že úmrtnost na nádory se pomalu snižuje, což je neklamná známka zlepšující se léčby. Zajímavé je, že některé nádory se objevují méně než dříve (rakovina žaludku, děložního čípku…), jiné naopak častěji – rakovina prostaty, dělohy, tlustého střeva atd. Takové alarmující výsledky jsou výzvou k účinné prevenci a časnému odhalení nádorů!

Životospráva – pravda, nebo mýtus?

Výskyt nádorů lze omezit správnou životosprávou, což dokazuje řada případů. Např. v Japonsku je vysoký výskyt rakoviny žaludku. Japonci, kteří se ale přestěhovali do USA a mají návyky tamních obyvatel, trpí na rakovinu žaludku mnohem méně než ti, co žijí v Japonsku. Naopak v USA začnou častěji trpět na nádory tlustého střeva a prsu. Takový příklad jasně dokazuje, že výskyt některých nádorů závisí na místních zvycích.

Jasní škůdci

Rozdělit všechny vlivy našeho prostředí na prospěšné a škodlivé je velmi náročná věc. Některé vlivy jsou ale jednoznačně nepříznivé a jejich omezení může výrazně snížit výskyt nádorů – mluvíme o tzv. primární prevenci.

Kouření – hrozba nejen pro plíce

Poslední dobou je znatelný životní styl dnešní doby – obezita zvyšuje výskyt nádorů prsu, nadměrný příjem tuků zapříčiňuje nárůst nemocných s rakovinou tlustého střeva. Kouření cigaret zvyšuje riziko onemocnění nádorem plic až 20krát! Kromě toho se u kuřáků častěji vyskytuje i nádor hrtanu, hltanu, jícnu, močového měchýře, slinivky břišní a pravděpodobně i rakoviny žaludku a děložního čípku. Alkohol podporuje růst nádorů v oblasti krku a žaludku. Nedostatek vitamínů A, C a E je stejné riziko pro plíce jako kouření!

Naopak šanci na onemocnění rakovinou a úmrtí na ni zmenšuje zvýšení fyzické námahy, dostatek vlákniny a vitamínů v potravě. Velmi důležité jsou pravidelné zdravotní prohlídky, které umožní zachytit rakovinu v časném, a tudíž velmi dobře léčitelném stadiu.

(syna)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři