#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poctivé preventivní prohlídky odhalí rakovinu včas

Zhoubné nemoci tvoří druhou nejčastější příčinu úmrtí v naší republice, hned po kardiovaskulárních chorobách. I přes obrovský rozvoj onkologické léčby je nejúčinnější a nejméně náročná poctivá prevence, která odhalí případný nádor jako velmi malý, a tedy dobře léčitelný.

Zhoubné nemoci tvoří druhou nejčastější příčinu úmrtí v naší republice, hned po kardiovaskulárních chorobách. I přes obrovský rozvoj onkologické léčby je nejúčinnější a nejméně náročná poctivá prevence, která odhalí případný nádor jako velmi malý, a tedy dobře léčitelný.

Tři stupně prevence

Předcházení nádorům je v dnešní době na vysoké úrovni, přesto ho obrovská část lidí podceňuje. Aby byla prevence co nejúčinnější, provádí se ve třech „stupních“. Primární prevence si klade za cíl odstraňovat nebo omezovat možné příčiny vzniku nádorového onemocnění (nekouřit, …). Sekundární prevence se zabývá vyhledáváním a sledováním nádorem ohrožených osob (ženy nad 45 let nádorem prsu, …). A terciární prevence sleduje nemocné s vyléčenou rakovinou. Preventivní prohlídky tak řadíme do sekundární prevence.

Proti nádorům už od 15 let

Nádory se nevyhýbají ani mladým lidem. Některé jsou pro ně dokonce typické. Proto preventivní prohlídky u svých ratolestí nepodceňujte ani v jejich pubertálním období. U dívek od 15 let věku je důležitá pravidelná gynekologická prohlídka. Její součástí je cytologické vyšetření a kolposkopické vyšetření děložního čípku jako předcházení rakovině děložního čípku. Gynekolog také provádí vyšetření prsů a spádových lymfatických uzlin. To společně se samovyšetřením prsů dokáže odhalit rakovinu prsu. U žen nad 45 let navíc doporučuje mamografické vyšetření prsů jednou za dva roky.

Od 18 let prohlídka jednou za dva roky

Od 18 let je doporučována jednou za dva roky preventivní prohlídka u praktického lékaře. Její součástí je vyšetření kůže, konečníku, varlat a prsů u žen. Jednoduchá vyšetření mohou odhalit podezřelé mateřské znaménko, možný nádor tlustého střeva, varlat nebo prsou. Jednou za dva roky je doporučeno také vyšetření zubařem. Jeho součástí je pátrání po přednádorových změnách i nádorových projevech na zubech, dásních, čelistech i měkkých tkáních dutiny ústní.

Od 50 urolog a gastroenterolog

Lidem, kteří oslavili padesáté narozeniny, je doporučováno provést jednou za dva roky vyšetření stolice na okultní krvácení. Je-li test pozitivní, pacient by měl podstoupit kolonoskopii, aby se zjistila příčina, proč se ve stolici nachází krev. Kromě kolonoskopie po pozitivním testu na okultní krvácení má každý občan starší 50 let nárok na kolonoskopii jednou za dva roky. Kolonoskopie dokáže odhalit velmi časná stadia nádorů tlustého střeva a konečníku. Muži nad 50 let by měli absolvovat vyšetření prostaty urologem a stanovení tzv. PSA z krve.

(syna)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři