#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Podezřelý útvar v prsu aneb „věřte nevěřte“

Nález čehokoliv nezvyklého v prsu dokáže pořádně vystrašit. Než ale provedete ukvapené závěry, podívejte se na osm nejčastějších omylů, které jsou s bulkami v ňadrech spojené.

Nález čehokoliv nezvyklého v prsu dokáže pořádně vystrašit. Než ale provedete ukvapené závěry, podívejte se na osm nejčastějších omylů, které jsou s bulkami v ňadrech spojené.

1. Bulka rovná se smrtelná nemoc

Nepanikařte, útvar nemusí automaticky znamenat zhoubný nádor. Naopak, 8 z 10 nálezů, se kterými ženy přijdou do ordinace lékařů, jsou méně závažné cysty či fibroadenomy – nezhoubné odstranitelné útvary. Prsa se mění i v průběhu menstruačního cyklu, takže některé bulky se dokonce vytváří a mizí samovolně.

2. Něco jsem nahmatala, ale na mamografu nic není, takže jsem v pořádku

Při negativním nálezu na mamografu je potřeba provést další testy, které diagnózu potvrdí či vyvrátí. Lékař může doporučit ultrazvukové vyšetření, magnetickou rezonanci či zopakování mamografu. Možností je i chirurgické odebrání malé části bulky a její vyšetření na histologii.

3. Rakovina nikdy nebolí

Nemusí to tak být. I když jsou zhoubné útvary většinou nebolestivé, bolestivá prsa rakovinu nevyvrací. Poměrně vzácný zánětlivý karcinom prsu působí v počátečním stadiu zarudnutí, otok, horkost i bolestivost ňader.

4. Bulka během kojení nic neznamená

Ačkoliv je rakovina v průběhu kojení jen velmi málo pravděpodobná, žádný zvláštní útvar v těle není dobré ignorovat. Kontrolní ultrazvukové vyšetření je vždy na místě.

5. Jsem mladá, nemůže jít o zákeřnou chorobu 

Nejčastější omyl, kterého se někdy dopouštějí i ošetřující lékaři. Rakovina může přijít v každém věku. Nejvyšší výskyt je u žen starších 50 let a po menopauze, ale může se objevit i u mnohem mladších jedinců.

6. Jde jen o malý útvar, tedy nic vážného

Na velikosti nezáleží, i maličké bulky mohou znamenat agresivní onemocnění. Proto cokoliv nezvyklého ve svém prsu nepodceňujte a ukažte to včas svému lékaři.

7. Nález? Teď jsem byla na mamografu, to nic nebude

I na mamografu je možné některé útvary přehlédnout, zvlášť pokud je prsní tkáň hutnější nebo pokud je bulka lokalizovaná v těžko dostupných místech, například v podpaží. Rozhodně nečekejte další rok na příští mamografické vyšetření, čím dříve nález zhodnotí odborník, tím lépe.

8. Nemohu mít rakovinu, nikdo v rodině ji neměl

V případě rakoviny prsu hraje genetika jen malou roli. Rodinný výskyt onemocnění je evidován u méně než 15 % pacientek. Proto je u každé bulky nutné na rakovinu pomýšlet, i když se v rodině zatím nevyskytla.

Při prevenci karcinomu prsu je nejdůležitější pravidelně prováděné samovyšetření, díky kterému dokonale poznáte své tělo. Cokoliv nového či nezvyklého se pak nebojte ukázat lékaři. Zbaví vás pochybností a v případě nutnosti včas nasadí účinnou léčbu.

(jez)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři