#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Posune vzácný africký keř léčbu rakoviny ledvin vpřed?

V současnosti existuje několik zavedených způsobů řešení rakoviny ledvin. Výzkum Univerzity v Leedsu se zaměřil na využití keře, který je možné nalézt pouze v některých oblastech Afriky. Ten by mohl obsahovat klíčovou informaci nutnou pro ničení ledvinných nádorových buněk.

Léčba nádorů ledvin je jako u všech jiných tumorů závislá především na tom, ve kterém stadiu onemocnění se s terapií začne. Možností, jak toto onemocnění řešit, je hned několik – patří sem například chirurgické zásahy, radioterapie, imunoterapie či transplantace kmenových buněk, která je však prozatím jen ve stadiu výzkumu.

Tajemný keř 

Speciální keř – Phyllanthus engleri – se vyskytuje pouze v některých afrických zemích, především v Zimbabwe, Tanzanii, Malawi nebo Mosambiku. Již dřívější studie odhalily, že rostlina obsahuje jeden určitý druh chemické látky, tzv. englerin A, který dokáže zabíjet pouze ledvinné nádorové buňky. Tehdy ale ještě nikdo netušil, jak je to možné. Některé části keře se totiž mimo jiné používají jako jídlo nebo v tradiční africké medicíně, jiné mohou být naopak spíše toxické. Výzkumný tým, vedený profesorem Davidem Beechem z Univerzity v Leedsu, zjistil následující:

  • Englerin A má schopnost v malém množství aktivovat jeden určitý protein (TRPC4, velmi blízký k proteinu TRPC5).
  • Tento proces způsobí, že buněčný obal změní svoje vlastnosti.
  • Tím dojde k jistým molekulárním změnám uvnitř buňky, v tomto případě nádorové, které danou buňku zničí.

Ničí pouze nepřítele 

Každoročně je ve Velké Británii diagnostikováno asi 1000 nových případů rakoviny ledvin a pouze polovina pacientů přežije více než 10 let od zjištění nemoci. Podle profesora Beeche by výše zmíněný vzrušující objev mohl vést k vytvoření nové léčby zaměřené právě na ty dva specifické proteiny, které mohou vést až k usmrcení škodlivých nádorových buněk. Látka englerin A je však nejzvláštnější tím, že je selektivní – cíleně zabíjí především ledvinné nádorové buňky. Ostatní buňky v lidském těle jsou proti ní odolné, proto by využití englerinu bylo zásadním krokem v léčbě rakoviny.

Vyhlídky do budoucna

Zatím se jedná pouze o výzkum v laboratoři, a je to tedy teprve začátek hledání nové cesty. Určitě bude potřeba ještě několika let, během kterých se bude lék testovat i na lidech, a bude-li úspěšný, může následovat vytvoření konkrétního léčiva. V současné chvíli ale pracuje již několik vědeckých týmu napříč různými univerzitami na posunutí celého výzkumu o další krok vpřed.

(cabi)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři