#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potíže spojené s ozařováním: Nestyďte se poprosit o pomoc!

Léčba rakoviny je nelehká. Velká část pacientů se při ní setkává s nežádoucími účinky, což platí i o ozařování. I při této terapii lze ale nemocnému v mnohém ulevit. Jen se musí se svými potížemi svěřit – nejlépe lékaři.

Ozařování ničí především rakovinné buňky, které jsou vůči němu citlivější než buňky zdravé. Ani ty však tato terapie nenechá na pokoji, i když jsou provedeny kroky k minimalizaci jejich poškození. Buňky v lidském těle reagují na ozáření různě – nejvíce jsou vždy postiženy ty, které se rychle dělí. Mezi časté nežádoucí účinky této léčby patří:

  • únava,
  • kožní reakce,
  • nechutenství,
  • ztráta vlasů a ochlupení,
  • potlačení krvetvorby,
  • úzkost nebo deprese,
  • potíže se spánkem,
  • sexuální problémy.

Všechno se vším souvisí

Výše uvedené nechtěné dopady ozařování jsou mezi sebou do značné míry provázané. Například deprese může mít za následek poruchy spánku a nechutenství, stejně jako sexuální potíže a únavu. U každého pacienta však dominují jiné obtíže. O jejich výskytu rozhoduje do značné míry charakter ozařování, ale též individuální dispozice nemocného. Při plánování ozařování s lékařem proberte, jaké nežádoucí účinky lze očekávat a jak proti nim budete bojovat.

Myslete především na sebe 

Nepříjemné projevy se mohou po dobu léčby zhoršovat. Po jejím dokončení by ale měly postupně odeznít. Do určité míry jim navíc pacienti mohou předcházet. Jak?

  1. Během ozařování byste se především měli šetřit a pečovat o sebe.
  2. Před začátkem terapie navštivte ambulanci hojení ran, kde vám specialista naplánuje preventivní péči o ozařovanou kůži.
  3. Cestování do nemocnice nebo stacionáře řešte tak, abyste měli co největší komfort.
  4. Jezte pestrou stravu. Pokud vám nebude dobře, vynechte kořeněná jídla a zmenšete porce, ale snažte se vyhýbat hladovění.
  5. Psychickým problémům můžete předcházet dostatečným spánkem a odpočinkem, případně relaxací nebo meditací. Od věci není ani konzultace s psychologem.

Rozhodně se ale nespoléhejte jen na sebe. O nežádoucích účincích byste měli informovat lékaře, který může naordinovat účinnou léčbu. Neříct si o pomoc znamená mnohdy naprosto zbytečné trápení.

(pez)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři