#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Potvrzeno: nadváha a rakovina prsu spolu úzce souvisí!

Bohužel je to tak. Dřívější studie popisovaly obezitu i nadváhu jako významný faktor rozvoje různých druhů nádorů, rakovinu prsu nevyjímaje.

Bohužel je to tak. Dřívější studie popisovaly obezitu i nadváhu jako významný faktor rozvoje různých druhů nádorů, rakovinu prsu nevyjímaje. Nově provedený výzkum však přišel s překvapujícím zjištěním – nadváha zvyšuje pravděpodobnost návratu onemocnění i u již vyléčených pacientek.

Stejná léčba, rozdílné výsledky

Sledováno bylo 7 000 pacientek s rakovinou prsu, které byly léčeny na třech různých světových klinikách. Studie ověřovala účinnost kombinací chemoterapeutických léků. Všechny adeptky se léčily s operabilním nádorem bez metastáz a za pomoci nejlepší možné terapie. Závěry byly neočekávané:

  • Hormonsenzitivní tumory se i přes úspěšné vyléčení (kombinací chirurgického zákroku a chemoterapie) vrátily s o 30 % vyšší pravděpodobností ženám trpícím nadváhou.
  • Též úmrtnost byla u pacientek s kily navíc až o 50 % vyšší než u těch s normální váhou.
  • Vědci tak odhalili přímou úměrnost – se stoupající váhou roste pravděpodobnost opětovného výskytu novotvaru a úmrtí. Stejně tak vyšší váha souvisí i s horším průběhem onemocnění. Nádor bývá agresivnější a rychleji metastazuje.

Způsobuje tedy tuk přímo vznik tumorů? Pravděpodobně ano. Tukové buňky hrají klíčovou roli v produkci hormonů (např. inzulinu a estrogenu) zvyšujících růst nádoru. Navíc podporují i rozvoj zánětu, dalšího "urychlovače" rakoviny.

Jasné řešení 

Většina pacientů se po vyléčení ptá, co více může pro své zdraví udělat. Doporučení je jasné. Vzhledem k tomu, že velké množství tuku v těle vede k horším výsledkům i průběhu léčby, je nutné pokusit se zhubnout. I když to není jednoduchý úkol, výsledek stojí za to. A tentokrát může být ve hře víc než jen radost z menší konfekční velikosti.

(msd)

Zdroj: www.webmd.com

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři