#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Používání mobilních telefonů a vznik rakoviny: opět bez jasných důkazů

Světová zdravotnická organizace si vzala za cíl konečně objasnit, zda používání mobilních telefonů způsobuje rakovinu mozku, nebo jestli jde o fámu.

Světová zdravotnická organizace si vzala za cíl konečně objasnit, zda používání mobilních telefonů způsobuje rakovinu mozku, nebo jestli jde o fámu.

Odpověď na tuto otázku hledá celý svět

Za možnou příčinu vzniku rakoviny se považuje tzv. elektromagnetické záření, které mobily vyzařují. Světová zdravotnická organizace (WHO, World Health Organization) pověřila objasněním této otázky Mezinárodní agenturu pro výzkum rakoviny (IARC). Zkoumání probíhá od roku 2000 ve třinácti vyspělých státech světa a podílí se na něm 21 špičkových vědců z celého světa. Mezi zkoumanými jsou lidé ve věku 30 až 59 let.

Vědci se zaměřili na ty nádory mozku, o kterých se ví, že mohou vzniknout z přílišného pohlcování elektromagnetického záření – gliom a meningiom. Zároveň bylo zamezeno tomu, aby do procesu mohly jakkoliv zasáhnout firmy z mobilního průmyslu a ovlivnit tak výsledek ve svůj prospěch.

V hledáčku budou často volající lidé

Ani v tomto nejnovějším výzkumu WHO se však lékaři nedobrali jasných výsledků. Neprokázala se přímá souvislost mezi výskytem rakoviny mozku a voláním přes mobilní telefon a jeho držením u hlavy. Je třeba ale říct, že je nutné provést další výzkumy, upozorňuje WHO. Výzkum se totiž nezaměřil na jedince, kteří prakticky žijí s mobilním telefonem u ucha. Přitom právě u často volajících lidí by se souvislost s rakovinou mohla konečně prokázat.

Mobil se stává fenoménem u dětí

Zároveň WHO varuje, že časté používání mobilů se rozmáhá u stále mladších lidí a u dětí. V budoucnu se proto počítá i s výzkumem rakoviny v dětské populaci. Zatímco mezi dospělými dochází ke zvýšenému používání mobilních telefonů už od roku 1980, mezi dětmi se trend mít vlastní mobil rozmáhá až v posledních letech.

Výzkum bude pokračovat i nadále

Další nevýhodou je, že výzkumy probíhají pouze v posledních letech, a tedy krátce. Případný vznik rakoviny mozku z elektromagnetického záření telefonu je přitom dlouhodobý proces. Je tedy jasné, že je zapotřebí sledovat „mobilní nadšence“ ještě nějakou dobu a teprve potom vyvozovat závěry.

(ercp)

Zdroj:

  • Int J Epideimol. 2010 Jun; 39 (3): 675–94. Publikováno online 17. května 2010.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři