#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Poznáte příznaky rakoviny prsu? Otestujte se!

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto průběžně své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas.

Nečekejte, až vám lékař sdělí, že jste další obětí rakoviny prsu. Mohlo by být totiž pozdě! Sledujte proto průběžně své tělo, abyste mohla počáteční příznaky odhalit včas.

Neignorujte důležité signály 

  1. Bulka v prsu. Jako první příznak rakoviny prsu bývá registrován u zhruba 3/4 případů žen, nicméně ne všechny bulky jsou rakovinové nádory. Může jít například o cysty (váčky naplněné tekutinou, které jsou běžné) nebo často se vyskytující se fibroadenomy (tukové bulky). Lze je odhalit speciálním vyšetřením, samovyšetřením a někdy i náhodou. Jak správně postupovat při samovyšetření napoví naše video.
  2. Změna velikosti nebo tvaru ňadra. Zdá se vám, že se nějak významně mění tvar vašeho dekoltu? Rozhodně je dobré navštívit lékaře.
  3. Zanícení prsu. Jakákoli změna kontury, teploty či textury ňadra může být známkou pokročilého karcinomu. Pokud vás tedy svědí či pálí často bradavka, měla byste vyhledat lékaře. Vzácný typ rakoviny prsu se totiž může projevovat tak, že je prs načervenalý, zanícený a také bolestivý. Kůže pak někdy může vypadat jako pomerančová kůra, protože v zanícené oblasti vyniknou póry.
  4. Bolest a citlivost. Bolesti prsou jsou velmi časté a obvykle není potřeba panikařit. Mnoho žen pociťuje potíže zejména před očekávanou menstruací. Ovšem pokud se vám zdá, že je bolest výraznější, raději se nechte vyšetřit, některé formy rakoviny tyto problémy způsobují.
  5. Výtok z bradavky. Jakýkoliv neobvyklý výtok z bradavky byste měla konzultovat s lékařem. Zejména v případě, že je tekutina jasně krvavá nebo čirá.
  6. Dušnost. Pokud je nádor již větších rozměrů, mohou se objevit i jiné příznaky, například zvýšená dušnost při fyzické aktivitě, která vám až dosud nedělala žádný problém.
  7. Změna hmotnosti. U některých žen může dojít při onemocnění k většímu úbytku na váze.

Abyste minimalizovala onemocnění, měla byste se pravidelně samovyšetřovat a docházet na pravidelná mamografická vyšetření. Ta jsou hrazena u většiny zdravotních pojišťoven od 45. roku věku ženy 1× za 2 roky, některé pojišťovny je platí dokonce od 40. roku věku.

(aši)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři