#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Pozor na lupénku. Zvyšuje riziko rakoviny

Existují dva typy rakoviny ohrožující pacienty s lupénkou více než ostatní. Je to karcinom kůže a lymfom, který je rakovinou mízních neboli lymfatických uzlin. Je však příčinou vyššího výskytu samotná lupénka, nebo její léčba?

Existují dva typy rakoviny ohrožující pacienty s lupénkou více než ostatní. Je to karcinom kůže a lymfom, který je rakovinou mízních neboli lymfatických uzlin. Je však příčinou vyššího výskytu samotná lupénka, nebo její léčba?

Hledá se viník 

Vědci přemýšlejí o tom, že roli hraje nejspíš imunitní systém lupénkářů i léky, které se při léčbě této choroby používají. Například takzvané TNF alfa-blokátory, které potlačují tvorbu určitého druhu proteinu – ten totiž hraje významnou roli v rozvoji této choroby.

Co lupénkaři mohou ovlivnit

I když odborníci zvažují, že risk rakoviny je zřejmě zvýšený u osob staršího věku či u lupénkářů trpících těžkou formou této kožní choroby, tak příčina stále zřejmá není. Existují však další riskantní faktory, které jsou známé pro zvyšující se výskyt rakoviny a kterých se lze vyvarovat. Patří mezi ně například:

  • Kouření a užívání alkoholu. Mnoho studií a výzkumů prokázalo, že oba zlozvyky patří mezi vysoce rizikové, a dohromady jsou dokonce nebezpečnější než každý jednotlivě.
  • Příliš slunečního záření. Říká se, že všeho moc škodí. U lupénkářů to platí dvojnásob. I když sluníčko zlepšuje příznaky lupénky, tak stále zvyšuje riziko rakoviny. Kůže postižená lupénkou je navíc na sluneční záření více citlivá. Přemíra slunečních paprsků může vyvolat vzplanutí choroby. A pokud sluníčko extrémně přeženete, musí se kůže nejdříve po spálení zhojit. 
  • Přípravky k ošetřování pokožky. Podle závěrů některých studií až 22 % všech kosmetických přípravků může obsahovat látku negativně ovlivňující zdraví kůže. Lokální hojení kožních ploch postižených lupénkou mohou napomoci vedle přípravků předepsaných lékařem i další produkty. Mezi ně patří například aplikace konopného či tea tree oleje. Hojení prospívají ale i koupele s mořskou solí.

Žijte zdravě!

Vědomí toho, že při onemocnění lupénkou existuje zvýšené riziko rakoviny, může u některých nemocných vyvolávat úzkost a strach. Je však třeba zdůraznit, že i když mají tito lidé zvýšené riziko, tak se u nich rakovina nemusí nikdy rozvinout. Na co bychom si ale všichni měli dávat pozor, je snižování rizika patřičným životním stylem.

(skl)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři