#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přehnané opalování v mládí nahrává předčasnému stárnutí kůže

Vyhřívání se na slunci u bazénu, na pláži, u rybníka nebo jezera – tak si většina z nás představuje léto. Pobyt na slunci nám přináší dobrý pocit a dodá pokožce slušivé opálení. Vliv slunečního záření na lidské tělo ale bohužel není pouze kladný.

Vyhřívání se na slunci u bazénu, na pláži, u rybníka nebo jezera – tak si většina z nás představuje léto. Pobyt na slunci nám přináší dobrý pocit a dodá pokožce slušivé opálení. Vliv slunečního záření na lidské tělo ale bohužel není pouze kladný.

Po určité době, kdy je náš organismus vystaven slunečním paprskům, se negativní účinky sečtou a mohou se projevit poškozením buněk, předčasným stárnutím pleti, nebo dokonce rakovinou kůže. Víte, jaké následky může mít nadměrné slunění?

Opálení, nebo spálení?

Přestože opálená pokožka je mnohými považována za velmi žádoucí, zlatavé tóny jsou výsledkem poškození nejsvrchnější vrstvy kůže epidermis. Ultrafialové paprsky slunečního záření mohou ale způsobit mnohem větší škody, a to v podobě spálené kůže. Většina takových popálenin postihuje pouze horní vrstvy kůže a projeví se zarudnutím a mírnou bolestivostí. Tyto popáleniny označujeme jako popáleniny prvního stupně. Od bolesti mohou ulevit studené obklady, aloe nebo zvlhčující krémy. Popáleniny druhého stupně již zasahují hlouběji do kůže, více bolí a jejich hojení trvá déle. Poničení kůže se projeví zarudnutím, otokem a někdy i puchýři.

Vrásky, nestejnoměrný tón kůže, pihy a stařecké skvrny

  • Nadměrné opalování způsobuje předčasné stárnutí kůže. Novinkou možná ale bude zjištění, že až 80 % známek stárnutí pleti je výsledkem opalování v době před dosažením 18. roku věku.
  • Příliš mnoho slunečního světla může také způsobit, že pleť bude mít nerovnoměrné zabarvení, na některých místech bude světlejší a jinde zase tmavší.
  • Také pihy se tvoří převážně na místech vystavených slunci a v letním období jsou více zřetelné.
  • Stařecké skvrny navzdory svému názvu nejsou vyvolány stárnutím. Tato hnědá nebo šedavá místa na kůži jsou ve skutečnosti důsledkem působení slunečního světla, a proto je také nalézáme hlavně na nezakrývaných místech těla – na tváři, hrudi či na rukou.

Prekancerózy a rakovina kůže

Sluníčko se v některých případech může stát skutečným nepřítelem lidského zdraví. Prekancerózy jsou jakési předstupně rakoviny. Samy o sobě jsou neškodné, ale mají potenciál, aby se přeměnily na zdraví a život ohrožující nemoci. Nejnebezpečnějším kožním nádorem je zhoubný melanom, ale existují i další kožní nádory, jako například spinaliom či bazaliom. Všechny kožní nádory se dají léčit, je však potřeba začít s léčbou včas.

Chraňte se

Sluneční paprsky nejsou pouze hřejivé a přívětivé, ale mohou na lidské pokožce zanechat i nesmazatelné stopy. Abyste zabránili poškození kůže od slunce:

  • Omezte pobyt na slunci zvláště mezi 10–16. hodinou, kdy jsou sluneční paprsky nejsilnější.
  • Mažte se krémy s ochranným faktorem minimálně stupně 30.
  • Nezapomínejte namazat si také uši a rty.
  • Zakrývejte kůži oblečením.
  • Noste klobouk a sluneční brýle.
  • Objevíte-li jakoukoli podezřelou změnu na kůži, vyhledejte svého lékaře.

(tek)

Zdroj: www.webmd.com

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři