#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Přestaňte kouřit. Regenerace startuje za pár minut!

Každá cigareta se na vašem životě podepíše, především pak na stavu tělesné schránky. Pokud ale s kouřením dokážete skončit, vše se začne zlepšovat. Snižování zdravotních rizik totiž začíná hned po típnutí té opravdu poslední cigarety.

Cigarety a kouř z nich obsahují přes 7000 různých chemikálií. Mezi nimi je minimálně 60 kancerogenů neboli látek, které způsobují nádorová onemocnění. Tyto substance poškozují nejzákladnější části lidského organismu – jednotlivé buňky a geny. Ve zdravé buňce přitom existují procesy kontrolované geny, které regulují buněčný růst, opravy i buněčnou smrt. Poškození výše zmíněných genů vede k tomu, že je tento koloběh narušen a buňky mohou nekontrolovaně růst a množit se. Tím dochází ke vzniku nádorového bujení, které se může šířit do celého těla.

Roli hraje každá minuta!

Výše rizika vzniku nádorového onemocnění u kuřáka se odvíjí od množství zkonzumovaných cigaret a stoupá s nárůstem času, po který je člověk exponován tabákovému kouři. Nebezpečí rozvoje karcinomu plic je nižší u exkuřáka než u kuřáka, s každým rokem abstinence se dále snižuje. Podle zprávy americké společnosti American Cancer Society zdravotní rizika klesají s každou minutou, co jste přestali kouřit. Jak přesně?

  • Po 20 minutách se snižuje krevní tlak a tepová frekvence.
  • Po 12 hodinách se hladina oxidu dusnatého ve vaší krvi vrací k normě.
  • Po 2 týdnech až 3 měsících se zlepšuje krevní oběh – srdeční pumpa pracuje lépe, stejně jako plíce.
  • Po 1 až 9 měsících mizí kašel a zvyšuje se plicní kapacita. Zmenšuje se tak zadýchávání a snižuje se náchylnost k infekcím dýchacího systému.
  • Po 1 roce je riziko srdečního infarktu oproti kuřákovi poloviční.
  • Po 5 letech je nebezpečí mrtvice stejné jako u nekuřáka, riziko vzniku karcinomu dutiny ústní, jícnu a hrtanu se snižuje na polovinu.
  • Po 10 letech je procento úmrtí na rakovinu plic poloviční oproti kuřákům.
  • Po 15 letech je riziko ischemického srdečního onemocnění stejné jako u nekuřáka.

Kouření škodí zdraví, a to tím více, čím déle je tělo tomuto zlozvyku vystaveno. Z toho je zřejmé, že přestat s tabákem se vyplácí v každém věku. 

(boba)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři