#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proč je důležité chodit na preventivní gynekologické prohlídky i po menopauze

Už vám definitivně skončila menstruace a říkáte si, proč byste vlastně ještě měla chodit na gynekologii, když už stejně otěhotnět nemůžete? Z mnoha důvodů! Se vzrůstajícím věkem totiž roste riziko výskytu řady gynekologických onemocnění.

S postupujícím věkem dochází k četným změnám v organismu, a to i v orgánech v gynekologické oblasti. Ošetřující gynekolog zjišťuje, zda žena nemá nějaké příznaky, které by mohly být vyvolané onemocněním pochvy, děložního hrdla, dělohy, vejcovodů či vaječníků. Vyšetření by mělo být prováděno jednou ročně, aby byl případně možný co nejranější záchyt různých nemocí. V období po menopauze se ženy mohou potýkat s mnohými gynekologickými obtížemi. Spadají sem například:

  • Nádorová onemocnění gynekologických orgánů: Riziko výskytu mnohých nádorů narůstá s věkem. Díky pravidelným gynekologickým prohlídkám může být případný nádor zachycen již v časném stadiu.
  • Sestup pánevních orgánů: Děloha, pochva či močový měchýř jsou na svých místech udržovány svaly a vazy. U starších žen však často dochází k tomu, že funkce těchto podpůrných struktur není dostatečná, a tak může nastat částečný sestup pánevních orgánů či jejich úplný výhřez.
  • Diskomfort v oblasti zevních rodidel a pochvy: Mnohé ženy se v této oblasti potýkají s různým svěděním, pálením, pocitem suché sliznice a dalšími nepříjemnými příznaky. U žen po menopauze toto může být zapříčiněno například tím, že se snižuje množství ženského pohlavního hormonu estrogenu.
  • Únik moči či stolice: U velkého množství žen dochází často k neodkladnému nucení na močení (tzv. močové urgenci) a k močové inkontinenci.

Při gynekologické prohlídce lékař doplňuje informace o pacientce a zjišťuje, jaké změny se v jejím zdravotním stavu odehrály od poslední kontroly. Samotné vyšetření pohlavních orgánů může být v případě potřeby doplněno i ultrazvukovým vyšetřením. Gynekolog se stará také o screeningová vyšetření v rámci prevence rakoviny děložního čípku.

Zrádné nádory vaječníků

Mezi onemocnění, na která se gynekolog během vyšetření soustředí, patří i karcinom vaječníků. Jedná se o agresivní nádor, jehož zrádnost spočívá mimo jiné v tom, že jeho příznaky jsou poměrně nespecifické a často bývá obtížné jej odhalit již v časných stadiích. Jak tedy minimalizovat riziko vzniku tohoto nádoru či umožnit jeho časnou diagnostiku?

  1. Dbejte na pravidelné gynekologické prohlídky: Zvětšené vaječníky či pánevní bolest můžou být jedním z příznaků nádoru vaječníku. V případě podezření je pak možné doplnit další vhodné vyšetření k upřesnění diagnózy.
  2. Nepodceňujte příznaky nádorů: Nádory vaječníků mají poměrně nespecifické příznaky. Patří sem například zažívací obtíže, bolesti v oblasti břicha a pánve či zvětšující se objem břicha.
  3. Soustřeďte se na rizikové faktory: Některé stavy mohou zvyšovat riziko výskytu nádorů vaječníků. Patří sem například rodinná nádorová zátěž, často spojená s genetickou mutací, vyšší tělesná hmotnost či časný nástup menopauzy. Naopak kojení či zdravý životní styl s dostatkem pohybu a vhodnou dietou může riziko vzniku některých nádorů snižovat.

(viv)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři