#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Proti rakovinnému bujení se lze bránit i správným jídelníčkem

Ačkoliv neexistuje žádná zázračná potravina, která by dokázala zabránit vzniku rakoviny, vhodná skladba potravin dokáže toto riziko alespoň snížit. Důležité je dodržovat zásadu, aby všechny potraviny, které zkonzumujeme, byly ze dvou třetin rostlinného a maximálně z jedné třetiny živočišného původu.

Ačkoliv neexistuje žádná zázračná potravina, která by dokázala zabránit vzniku rakoviny, vhodná skladba potravin dokáže toto riziko alespoň snížit. Důležité je dodržovat zásadu, aby všechny potraviny, které zkonzumujeme, byly ze dvou třetin rostlinného a maximálně z jedné třetiny živočišného původu.

Vláknina, ochránce našich střev

Jedním z důvodů, proč dávat přednost rostlinné stravě, je fakt, že obsahuje vlákninu. Tu lidské tělo nedokáže strávit, takže naším trávicím traktem projde téměř beze změn a funguje tak jako mechanický čisticí prostředek, který ze střev „vymete“ všechny nečistoty. Tím dokáže snížit riziko vzniku rakoviny střev. Kromě toho zelenina a ovoce pomáhají udržovat ideální tělesnou váhu. Nadváha a obezita jsou totiž rizikovým faktorem mnoha nádorů, ať už střev, ledvin, jícnu, či žaludku.

Džus ano, uzeniny ne!

Zelenina také obsahuje kyselinu listovou, která působí protektivně proti rakovině prsu nebo střev. Kyselinu listovou lze tělu dodat i konzumací celozrnného pečiva, müsli, vajec nebo pomerančového džusu. Naopak se vyhýbejte uzeninám, které obsahují jak spoustu konzervantů, například dusitany a soli. Jedinou výjimkou by mohla být čistá šunka. Salámy nebo párky ale rozhodně vhodné nejsou.

Nezapomínejte pít

Dalším důležitým pravidlem je dostatečné pití, nejlépe čisté vody, v množství alespoň dva litry denně. Proti rakovině dobře působí i pití zeleného čaje, který v sobě obsahuje spoustu antioxidantů. Ty ale kromě čaje obsahuje i hroznová šťáva nebo víno. Víno se v medicíně díky svým léčivým účinkům doporučuje jako prevence proti různým chorobám, rakovinu nevyjímaje. Alkohol jako takový má ale i svoji odvrácenou tvář. Jeho nadměrné požívání totiž může naopak zvýšit riziko vzniku rakoviny rtů, jazyka, jícnu nebo žaludku.

Veškeré důsledné sledování složení potravin by ale bylo neúčinné, pokud by se ve finále suroviny připravily nevhodným způsobem. Ideální způsob úpravy je proto vaření ve vodě či páře nebo dušení. Naopak smažení a fritování by mělo být na okraji našeho zájmu. Konzumace přepálených tuků totiž patří mezi jedno z největších rizik vzniku rakoviny.

(kam)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři