#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Psychiatrické obtíže mohou ohlašovat rakovinu

Nádorová onemocnění se kromě bolestí či hubnutí mohou projevit i poměrně netradičně, a to v podobě psychiatrických obtíží, jako jsou bludy, halucinace, podezřívavé chování, těžké poruchy paměti, orientace a chování apod. Kromě nádorů mozku je třeba myslet i na nádory, které primárně s mozkem nesouvisí.

Nádorová onemocnění se kromě bolestí či hubnutí mohou projevit i poměrně netradičně, a to v podobě psychiatrických obtíží, jako jsou bludy, halucinace, podezřívavé chování, těžké poruchy paměti, orientace a chování apod. U nádorů vycházejících z mozkové tkáně to jistě lze očekávat, ale je třeba myslet i na nádory, které primárně s mozkem nesouvisí. Navíc psychiatrické obtíže mohou představovat první projev přítomnosti nádorového onemocnění.

S tímto tvrzením přišli vědci z dánské univerzity v Aarhusu, kteří zkoumali původ psychiatrických obtíží a projevů ve spojitosti s nádorovými onemocněními u více než čtyř milionů pacientů. Takto rozsáhlé množství údajů získali z dánského psychiatrického centrálního registru a z dánského registru nádorových onemocnění, kde prověřili data z let 1994 až 2003.

Od špatné psychiky k rakovině?

Během tohoto období bylo psychiatrem vyšetřeno více než dvě stě dva tisíc pacientů. U dvě stě osmi tisíc pacientů bylo diagnostikováno nádorové onemocnění. Z dalšího zkoumání vyplynulo, že každý šedesátý třetí pacient starší padesáti let měl do roka od prvního výskytu psychiatrických obtíží diagnostikováno nádorové onemocnění. Nejčastěji se takto ohlašovaly mozkové nádory, ale poměrně často byly psychiatrické obtíže pozorovány také v souvislosti s malobuněčným karcinomem plic.

Duše v pohodě

Pokud psychiatrické obtíže trvaly nebo se do měsíce objevily znovu, vzrostlo riziko výskytu rakoviny více než dvojnásobně. Nejčastěji se opět jednalo o nádory mozku. Na druhou stranu vědci zjistili, že pokud se obtíže již neopakovaly, po třech měsících bez psychiatrických projevů vztah mezi rizikem diagnózy rakoviny a psychiatrickými projevy vymizel. Nicméně u mozkových nádorů toto riziko kleslo až po devíti měsících.

Výše uvedená fakta nemají čtenáře vyděsit, že jakékoli psychiatrické potíže znamenají nádor na mozku. Tak to není. Podle autorů studie je pouze třeba mít na zřeteli, že náhle vzniklé obtíže psychiatrického rázu, zejména objeví-li se v pokročilejším věku, mohou (ale nemusejí) nádorové onemocnění signalizovat.

(zak)

Zdroj:

  • Int J Cancer 2009; 124: 2917–2922.

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři