#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Radovan Kouřil: Potřebujeme vrátit do systému rovnováhu mezi příjmy a výdaji

S ředitelem OZP stručně hovoříme o aktuálních výzvách, jež stojí před sektorem veřejného zdravotního pojištění, a o dnešní i budoucí roli zdravotních pojišťoven v systému.

KOMERČNÍ SDĚLENÍ

  

OZP v září spouští novou komunikační kampaň „Péče o to nejcennější, co máme“. Co je jejím cílem?

Byli bychom rádi, aby OZP byla tak trochu součástí rodiny každého našeho pojištěnce. Nejpodstatnější, co zdravotní pojišťovna pro své klienty zajišťuje, je péče o to nejcennější, co máme – o zdraví. Každý z nás dělá pro spokojenost a pocit jistoty našich pojištěnců maximum. Spolehlivě, rychle, profesionálně. A právě tyto principy chceme prezentovat prostřednictvím této kampaně.

V posledních letech se stále častěji diskutuje o budoucnosti a udržitelnosti celého sektoru zdravotního pojištění. Jaké změny nás čekají?

V první řadě potřebujeme vrátit do systému rovnováhu mezi příjmy a výdaji. V covidové pandemii výdaje zdravotních pojišťoven dramaticky stouply a všechny musely sáhnout hluboko do svých rezerv.

Pandemie už je ale snad naštěstí za námi...

To je pravda, nicméně po něm se celkové náklady nesnížily, ale rozpustily do navýšení úhrad běžné péče. Prudce roste podíl nákladných vysoce inovativních léčivých přípravků na celkových nákladech. Zdravotní pojišťovny již třetí rok po sobě vynakládají na péči pro pojištěnce více peněz, než kolik vyberou na pojistném. A to je dlouhodobě neudržitelné.

Rozsah zdravotní péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění patří v Česku mezi největší na světě. Vedle toho ale podíl soukromých peněz, které do zdravotnictví přicházejí, patří k těm nejnižším. Řešení však není na rozhodnutí zdravotních pojišťoven. Myslím si, že se v blízké budoucnosti na rozsahu zdravotní péče budou muset pojištěnci více podílet. Netroufám si odhadovat, jestli to bude formou fixní spoluúčasti, procentuální spoluúčasti, komerčního připojištění, nebo nějakým jiným způsobem.

Co si myslíte o návrhu zákona, který by přenesl odpovědnost za zásobování českého trhu léky na zdravotní pojišťovny?

Pokud by k takovému úkolu dostaly zdravotní pojišťovny i všechny potřebné legislativní kompetence, umím si to za určitých podmínek a v určitých oblastech představit. Už nyní pojišťovny například zajišťují pro praktické lékaře očkovací látky pro děti.

Jak mohou pojišťovny přispět k dostupnosti zdravotní péče?

Z pohledu zákona je to jasné – zodpovědnost za zajištění dostupnosti zdravotní péče mají zdravotní pojišťovny. Síť našich smluvních poskytovatelů, zejména v problematických odbornostech, proto neustále doplňujeme a rozšiřujeme všude tam, kde to jde. Je však také pravda, že situaci významně ovlivňují faktory, které jsou mimo hranice vlivu zdravotních pojišťoven.

(pr)

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři