#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina a sex. Jak se vypořádat s následky léčby?

Poruchy erekce a ejakulace, ztráta vzrušivosti, bolest při pohlavním styku. Každá závažná nemoc si vybírá svou daň. V případě nádorového onemocnění může být onou daní zhoršení intimního života. I s těmito nepříjemnými problémy si však dokáže moderní medicína poradit.

Muže trápí poruchy erekce

Sexuální poruchy u mužů jsou důsledkem zejména léčby rakoviny v pánevní oblasti. Nejčastěji se jedná o rakovinu prostaty, močového měchýře, tlustého střeva a konečníku. Starší muži mají vyšší pravděpodobnost vzniku intimních problémů po léčbě. Zvlášť to platí pro muže, kteří se s nějakou formou sexuální dysfunkce potýkali už před léčbou. Problémy mohou být způsobeny poškozením nervů nebo orgánů po radikálním chirurgickém zákroku, ale také ozařováním, chemoterapií nebo hormonální léčbou.

Mezi nejběžnější obtíže patří:

  • snížení nebo ztráta sexuální touhy,
  • neschopnost dosáhnout nebo udržet erekci (tzv. erektilní dysfunkce),
  • poruchy ejakulace,
  • bolest při pohlavním styku.

Řešení existuje

Zlepšení kvality sexuálního života patří mezi důležité aspekty protinádorové léčby. Mužům v tom pomohou:

  1. Léky podávané ústy. K dispozici je hned několik druhů léků, které podporují dosažení a udržení erekce.
  2. Intrakavernózní injekce. Lék se aplikuje přímo do topořivých (kavernózních) těles penisu, kde se vlivem účinné látky rozšiřují cévy. Cílem opět je podpora erekce.
  3. Penilní implantáty. Jedná se o pomůcku využívanou k léčbě těžké erektilní dysfunkce. Implantát se při operačním výkonu zavádí do topořivých těles penisu.
  4. Vakuové pumpy. Tyto jednoduché pomůcky fungují na principu podtlaku a slouží k dočasnému zlepšení erekce.

Ženy si stěžují na ztrátu vzrušivosti

U žen mohou být sexuální poruchy také způsobeny léčbou nádorů v pánevní oblasti, zejména rozsáhlými chirurgickými zákroky na pohlavních orgánech. Kvalitu intimního života však může přímo i nepřímo narušit chemoterapie, ozařování nebo hormonální léčba nádorů v pánevní i jiné oblasti. Mezi nejčastější sexuální potíže u žen patří:

  • snížení nebo ztráta sexuální touhy,
  • suchost poševní sliznice,
  • svědění a podráždění pochvy,
  • bolest při pohlavním styku.

Zadáno pro ženy

Ani ženy se nemusejí s dopady léčby rakoviny na intimní život potýkat bez pomoci. Pro ně jsou určeny:

  1. Zvlhčovače a lubrikanty. Přípravky zvyšující vlhkost v pochvě snižují třecí síly a tím zvyšují pohodlí při pohlavním styku.
  2. Cviky na svaly pánevního dna. Porucha funkce svalů pánevního dna někdy zaviní bolestivé pocity při pohlavním styku a neschopnost dosáhnout orgasmu. Cvičení svaly uvolní a správně aktivuje.
  3. Vaginální dilatátory. Slouží k uvolňování poševních svalů. Jsou určeny především pro ženy, které trpí stažením poševního svalstva. Místo vaginálních dilatátorů lze použít také vibrátor.
  4. Hormonální léčba. Podávání nízkých dávek ženských pohlavních hormonů zmírňuje příznaky předčasné menopauzy, která může nastat jako vedlejší účinek léčby.
  5. Lokální anestetika. Aplikace znecitlivujících látek do pochvy před pohlavním stykem může zmírnit nepříjemné pocity a bolest.

(holi)

Zdroj:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři