#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS# #MICRODATA#

Rakovina hrozí spíše lidem z velkoměst

Ženy, které žijí ve městech, mají vyšší pravděpodobnost vzniku nádoru prsu než obyvatelky venkova. Jak vědci dospěli k tomuto závěru?

Podle britských vědců jsou ženy žijící ve městě více ohroženy vznikem rakoviny prsu. Měly by proto věnovat větší pozornost pravidelnému screeningu v podobě mamografického vyšetření prsou. Odborníci se rozhodli prozkoumat výsledky mamografu 972 žen, které se zúčastnily screeningového programu.

Rozhoduje objem mléčné žlázy? 

Ženská prsa se skládají z mléčné žlázy a tukové tkáně. Tuková tkáň je poměrně lehká a na mamografickém snímku se zobrazí černě. Mléčné žlázy jsou hustá tkáň a zobrazují se bíle. Dřívější výzkumy ukázaly, že ženy s vyšším objemem žlázové tkáně mají až 4krát vyšší pravděpodobnost vzniku rakoviny prsu než ženy stejného věku, u kterých převažuje tuková tkáň. Poslední studie britských vědců odhalila, že ženy žijící v Londýně mají zejména v menopauze nejhustší prsa (tedy více žlázové než tukové tkáně). Ty ve věku 45 až 54 let mají přibližně dvakrát hustší prsní tkáň než obyvatelky venkova.

Stres a špatné prostředí 

Autoři výzkumu se domnívají, že rozdíly mezi městskými a venkovskými ženami může vysvětlit obezita. Hustota prsu totiž klesá se vzrůstající hmotností. K dalším faktorům mohou patřit:

  • alkohol,
  • počet dětí,
  • stres (např. v zaměstnání).

Ženy ve městech jsou také vystaveny vyššímu znečištění životního prostředí. Je známo, že některé chemické škodliviny mohou napodobovat pohlavní hormony a stimulovat tkáň prsu k růstu, což způsobuje, že se stane hustší. Kromě Londýna trápí znečištěné životní prostředí i jiná města, kde je vyšší výskyt různých typů rakoviny. S větším počtem případů nádoru prsu žen se potýká Chicago, velké množství nemocných s rakovinou dále hlásí třeba město Corpus Christi v Texasu. Zde je zaznamenán vysoký počet případů rakoviny plic, k čemuž může přispívat i skutečnost, že mnozí obyvatelé města jsou kuřáci. Na venkově obecně bývá počet nemocných s rakovinou plic nižší.

(hah)

Zdroje:

Zaregistrujte se 
k odběru zpravodaje

Partneři